skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od przygotowania warzyw: z cukinii i bakłażana pokrój cienką skórkę, jej grubość wynosi około 5 mm. Najważniejsze jest to, że bakłażany należy odłożyć osobno, zajmiemy się nimi później. Pokrój również połówki słodkiej papryki w romby. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie, połóż na cukinii. Wyciśnij lub trzy ząbki czosnku na drobnej tarce i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wlej pokrojone warzywa do tego sosu, sól, pieprz i pozwól, aby wszystko stało, nasiąkło.
obierz pomidory i pokrój je na duże kawałki. Kolejnym etapem jest bakłażan. Smażymy je na 2 łyżkach oleju, ciągle mieszając. Dodaj pomidory, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Lepiej nie przykrywać pokrywką, aby nie było nadmiaru wody. I dodajemy tam naszą wielokolorową, piękną mieszankę cukinii, papryki i cebuli.
trzymamy jeszcze minutę na ogniu i strzelamy. Konieczne jest, aby warzywa były zaparzone, więc zostawimy je na 15 minut i sami zajmiemy się kurczakiem. Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki, smaż na pozostałej oliwie z oliwek przez 3 minuty z każdej strony. Ogień powinien być słaby. Sól do smaku. Połóż smażonego kurczaka na talerzu ozdobionym liściem sałaty i dodaj warzywa. To wszystko, nasze jedzenie - Sałatka z kurczaka z cukinią jest gotowa. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g