nadziewane małże

niewiele osób wie, że małże mogą być tak pyszne!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 20 % 5 g
140 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

nadziewane małże to typowy przedstawiciel kuchni południowowłoskiej. To jedzenie jest prezentowane we Włoszech w ogromnej liczbie opcji przepisów. Rozważ jeden przepis kulinarny, najtańszy i najpopularniejszy.
na początek dokładnie spłucz pod bieżącą wodą i wyczyść małże. Zalecam usunięcie ostrych krawędzi z muszli nożem.
posiekaj czosnek i zioła i zmiel parmezan.
włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury około 300 stopni.
W międzyczasie będziemy potrzebować dużego garnka z wodą. Położymy go na kuchence i zanurzymy małże w wodzie. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. We wrzącej wodzie małże zaczną się otwierać. Łapamy otwarte małże łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
następnie każdy mięczak musi odłamać jedną z klapek muszli, a drugą pozostawić bez zmian. Te. małż powinien pozostać w jednej z połówek.
wymieszaj ser, krakersy, drobno posiekany czosnek i pietruszkę, olej, sól i pieprz w osobnym rondlu. Podgrzej na małym ogniu, aż cała mieszanina stanie się miękka i lepka. Wymieszaj mieszaninę i odstaw na bok.
połóż małże na blasze do pieczenia i napełnij każdą połowę mieszanką rondla. Następnie piecz małże w piekarniku przez 5-7 minut, aż wypełniacz w nich stanie się złoty i pokryty skórką.
nadziewane małże-gotowe. To danie zaleca się podawać na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy