skład / składniki
metoda gotowania
nadziewane małże to typowy przedstawiciel kuchni południowowłoskiej. To jedzenie jest prezentowane we Włoszech w ogromnej liczbie opcji przepisów. Rozważ jeden przepis kulinarny, najtańszy i najpopularniejszy.
na początek dokładnie spłucz pod bieżącą wodą i wyczyść małże. Zalecam usunięcie ostrych krawędzi z muszli nożem.
posiekaj czosnek i zioła i zmiel parmezan.
włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury około 300 stopni.
W międzyczasie będziemy potrzebować dużego garnka z wodą. Położymy go na kuchence i zanurzymy małże w wodzie. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. We wrzącej wodzie małże zaczną się otwierać. Łapamy otwarte małże łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
następnie każdy mięczak musi odłamać jedną z klapek muszli, a drugą pozostawić bez zmian. Te. małż powinien pozostać w jednej z połówek.
wymieszaj ser, krakersy, drobno posiekany czosnek i pietruszkę, olej, sól i pieprz w osobnym rondlu. Podgrzej na małym ogniu, aż cała mieszanina stanie się miękka i lepka. Wymieszaj mieszaninę i odstaw na bok.
połóż małże na blasze do pieczenia i napełnij każdą połowę mieszanką rondla. Następnie piecz małże w piekarniku przez 5-7 minut, aż wypełniacz w nich stanie się złoty i pokryty skórką.
nadziewane małże-gotowe. To danie zaleca się podawać na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g