nadzienie z twarogu i rodzynek do naleśników

bardzo smaczne nadzienie do naleśników! Spróbuj gotować! Nadzienie z twarogu do naleśników to klasyk tego gatunku. Ale do składników dodaję cytrynę i rodzynki - dzięki temu twarożek nabiera nowego smaku. Spróbuj, nie pożałujesz!
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 56 % 23 g
199 kcal
IG: 0 / 35 / 65

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Rozłóż twarożek w głębokim pojemniku, dodaj śmietanę, zetrzyj mieszaninę widelcem.
2. Rodzynki układamy w osobnej misce, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do pęcznienia przez 10-15 minut.
3. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie i 1/4 jej części (wraz ze skórką) pocieramy lub mielimy blenderem, dodajemy cukier, mieszamy.
4. Odcedź wodę z rodzynek i dodaj ją do twarogu, tutaj również rozłóż posiekaną cytrynę z cukrem.
5. Wymieszaj wszystkie składniki.

nadzienie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy