nadzienie z twarogu i rodzynek do naleśników
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Rozłóż twarożek w głębokim pojemniku, dodaj śmietanę, zetrzyj mieszaninę widelcem.
2. Rodzynki układamy w osobnej misce, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do pęcznienia przez 10-15 minut.
3. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie i 1/4 jej części (wraz ze skórką) pocieramy lub mielimy blenderem, dodajemy cukier, mieszamy.
4. Odcedź wodę z rodzynek i dodaj ją do twarogu, tutaj również rozłóż posiekaną cytrynę z cukrem.
5. Wymieszaj wszystkie składniki.
nadzienie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g