ciepła sałatka z rukolą i wołowiną

świetna opcja na lekki, pożywny i apetyczny obiad! Ciepła sałatka z rukolą i wołowiną, a także z dodatkiem kalafiora, okazuje się obfita i smaczna. Można go podawać na lunch jako drugie danie lub na kolację jako danie główne. Wszystkie składniki przepisu są tak dobrze dobrane, że smak gotowej sałatki zachwyci każdego smakosza. Wszystko jest harmonijne i zrównoważone-warto spróbować!
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 21 % 5 g
127 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza, w zależności od mocy urządzenia i wybranego trybu pieczenia (najlepiej nadaje się tryb ogrzewania na górze i na dole).

2. Opłucz kalafior pod zimną wodą i osusz. Następnie zdemontuj go na kwiatostany i połóż na blasze do pieczenia.
wymieszaj oliwę z rozmarynem, dopraw solą morską i czarnym pieprzem.
podziel powstałą mieszaninę na 2 części i wlej jedną z nich na kawałki kapusty.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku na około 15 do 20 minut, aż kalafior pokryje się apetyczną złotobrązową skórką.

3. Opłucz kawałek wołowiny i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Pokrój go na duże steki. dopraw każdy stek solą i pieprzem do smaku i skrop pozostałą porcją rozmarynowej oliwy z oliwek.
umieść żeliwną patelnię na kuchence i podgrzej ją do maksymalnej temperatury. Następnie połóż stek wołowy na rozgrzanej patelni i smaż go na złoty kolor na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
następnie włóż ruszt do piekarnika, ustawiając go tuż nad blachą do pieczenia kalafiora. Umieść żeliwną patelnię z wołowiną na ruszcie i piecz przez około 6-7 minut, aż będzie całkowicie ugotowana.
pieczony stek wyjmij z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i cienko pokrój na kawałki.

4. W dużej salaterce umieść kawałki wołowiny i pieczony kalafior.
rukolę opłucz i osusz, a następnie przenieś do salaterki.
w małym pojemniku wymieszaj sok z cytryny i płynny miód (w razie potrzeby najpierw rozpuść), dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu. Następnie lekko ubij powstałą mieszaninę widelcem i polej nią sałatkę.

przed podaniem udekoruj ciepłą sałatkę z rukolą i wołowiną suszoną żurawiną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy