skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza, w zależności od mocy urządzenia i wybranego trybu pieczenia (najlepiej nadaje się tryb ogrzewania na górze i na dole).
2. Opłucz kalafior pod zimną wodą i osusz. Następnie zdemontuj go na kwiatostany i połóż na blasze do pieczenia.
wymieszaj oliwę z rozmarynem, dopraw solą morską i czarnym pieprzem.
podziel powstałą mieszaninę na 2 części i wlej jedną z nich na kawałki kapusty.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku na około 15 do 20 minut, aż kalafior pokryje się apetyczną złotobrązową skórką.
3. Opłucz kawałek wołowiny i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Pokrój go na duże steki. dopraw każdy stek solą i pieprzem do smaku i skrop pozostałą porcją rozmarynowej oliwy z oliwek.
umieść żeliwną patelnię na kuchence i podgrzej ją do maksymalnej temperatury. Następnie połóż stek wołowy na rozgrzanej patelni i smaż go na złoty kolor na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
następnie włóż ruszt do piekarnika, ustawiając go tuż nad blachą do pieczenia kalafiora. Umieść żeliwną patelnię z wołowiną na ruszcie i piecz przez około 6-7 minut, aż będzie całkowicie ugotowana.
pieczony stek wyjmij z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i cienko pokrój na kawałki.
4. W dużej salaterce umieść kawałki wołowiny i pieczony kalafior.
rukolę opłucz i osusz, a następnie przenieś do salaterki.
w małym pojemniku wymieszaj sok z cytryny i płynny miód (w razie potrzeby najpierw rozpuść), dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu. Następnie lekko ubij powstałą mieszaninę widelcem i polej nią sałatkę.
przed podaniem udekoruj ciepłą sałatkę z rukolą i wołowiną suszoną żurawiną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g