świąteczna sałatka z buraków i śledzia

niezwykła dekoracja sałatki i smak przypominający" śledzie pod futrem & quot;.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 38 % 9 g
139 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę białą i czerwoną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę do różnych talerzy, zalej wrzącą wodą na kilka minut. Następnie spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz gruszkę i nasiona. Pokrój w drobną kostkę i podziel na dwie części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filety pokroić w drobną kostkę. Dodaj sok z cytryny. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Biała sałatka: ziemniaki, śledź, biała cebula, pół gruszki, śmietana, majonez, biały pieprz, sól wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rondlu z grubym dnem umieść resztę gruszki, żurawiny i cukru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na małym ogniu gotuj owoce do miękkości 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czerwona sałatka: aż owoce ostygną, Dodaj do nich buraki, czerwoną cebulę, biały pieprz, sól, oliwę z oliwek i wszystko wymieszaj. Włóż do lodówki na 2 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż na talerzu w paski po przekątnej rombem-naprzemiennie białe i czerwone sałatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj białą część natką pietruszki. Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal / 100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal / 100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal / 100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy