skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 2:
Zetrzyj buraki na grubej tarce.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę białą i czerwoną.
Krok 4:
Włóż cebulę do różnych talerzy, zalej wrzącą wodą na kilka minut. Następnie spuść wodę.
Krok 5:
Obierz gruszkę i nasiona. Pokrój w drobną kostkę i podziel na dwie części.
Krok 6:
Filety pokroić w drobną kostkę. Dodaj sok z cytryny. Wymieszać.
Krok 7:
Biała sałatka: ziemniaki, śledź, biała cebula, pół gruszki, śmietana, majonez, biały pieprz, sól wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 8:
W rondlu z grubym dnem umieść resztę gruszki, żurawiny i cukru.
Krok 9:
Na małym ogniu gotuj owoce do miękkości 5 minut.
Krok 10:
Czerwona sałatka: aż owoce ostygną, Dodaj do nich buraki, czerwoną cebulę, biały pieprz, sól, oliwę z oliwek i wszystko wymieszaj. Włóż do lodówki na 2 godziny.
Krok 11:
Ułóż na talerzu w paski po przekątnej rombem-naprzemiennie białe i czerwone sałatki.
Krok 12:
Udekoruj białą część natką pietruszki. Smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal / 100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal / 100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal / 100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g