sos sałatkowy Cezar bez anchois

Jedwabny pikantny sos cezara! Gotuj i smakuj! Bardzo smaczne! Tak, nie zawsze mamy sardele (lub Hamsa, nawiasem mówiąc) lub ich nie kochamy, co zrobić, ale Cezar, zdarza się, cóż, naprawdę chcę! Następnie przygotuj ten sos i ciesz się pyszną sałatką ze szczęśliwą miną!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 88 % 50 g
węglowodany 7 % 4 g
488 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

1. Obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe, zmiażdż go płaską stroną noża i zmiel solą. Musisz dostać pastę czosnkową.
2. Włóż żółtko do miski z dressingiem, dodaj musztardę i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
3. Dodaj pastę czosnkową, ocet i wymieszaj.
4. Cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wlej olej.
5. Dodaj sos Worcester, Tabasco i pieprz. Wymieszać. Gotowe.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy