chili con carne Classic

pyszna pikantna pieczeń z wołowiną, fasolą i warzywami. Pyszne oryginalne danie z kuchni meksykańskiej przypadnie do gustu męskiej części rodziny. W końcu, jak wiadomo, ta kuchnia jest bardzo & quot; ognista & quot;. Soczysta wołowina, miękka fasola i aromatyczny sos nie pozostawiają nikogo obojętnym.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 42 % 11 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chili con carne Classic? Przygotuj składniki. Weź wołowinę z czystą miazgą, możesz natychmiast wziąć mieloną wołowinę. Fasola jest odpowiednia w puszkach lub wstępnie ugotowana (ale nie do miękkości). Papryka 1 duża lub mniejsza niż dwie. Jeśli możesz wziąć ostrą paprykę zamiast suchych przypraw, lepiej z niej skorzystać. Moje pomidory są starte, możesz wziąć pomidory we własnym soku lub świeże, usuwając je ze skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet wołowy opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz. Wołowinę można przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać ostrym nożem. Będę siekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę,czosnek. Drobno posiekaj je razem z selerem. Umieść głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem na ogniu, podgrzej. Wlej olej roślinny i smaż przygotowane warzywa, aż będą przezroczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną wołowinę lub mieloną wołowinę do smażonych warzyw. Smaż mięso z warzywami na średnim ogniu przez około 10 minut. Jeśli do gotowania używa się mięsa mielonego, to podczas smażenia musisz spróbować rozbić kawałki, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pieprz, usuń nasiona i łodygę. Pokrój paprykę losowo i dodaj do mięsa, dodaj zmieloną paprykę i suche przyprawy. Smaż wszystko razem, mieszając, od 5 do 7 minut. Jeśli do gotowania używana jest świeża ostra papryka, należy ją również dodać na tym etapie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokruszone pomidory i wymieszaj. Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sól i dodaj zmielony czarny pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przygotowaną fasolę, wymieszaj. Zalej naczynie wrzącą wodą, aby płyn całkowicie zakrył zawartość patelni. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeśli fasola jest gotowana do miękkości, nie dodawaj jej jeszcze, ale gotuj mięso bez niej przez około godzinę. Następnie dodaj fasolę i gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut. Z fasolą w puszkach gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól gotowemu chili con carne parzyć na patelni pod pokrywką przez 10-15 minut i możesz go podać. To danie miałem na obiad razem z gotowanymi ziemniakami.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy