skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chili con carne Classic? Przygotuj składniki. Weź wołowinę z czystą miazgą, możesz natychmiast wziąć mieloną wołowinę. Fasola jest odpowiednia w puszkach lub wstępnie ugotowana (ale nie do miękkości). Papryka 1 duża lub mniejsza niż dwie. Jeśli możesz wziąć ostrą paprykę zamiast suchych przypraw, lepiej z niej skorzystać. Moje pomidory są starte, możesz wziąć pomidory we własnym soku lub świeże, usuwając je ze skóry.
Krok 2:
Filet wołowy opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz. Wołowinę można przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać ostrym nożem. Będę siekać.
Krok 3:
Obierz cebulę,czosnek. Drobno posiekaj je razem z selerem. Umieść głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem na ogniu, podgrzej. Wlej olej roślinny i smaż przygotowane warzywa, aż będą przezroczyste.
Krok 4:
Dodaj posiekaną wołowinę lub mieloną wołowinę do smażonych warzyw. Smaż mięso z warzywami na średnim ogniu przez około 10 minut. Jeśli do gotowania używa się mięsa mielonego, to podczas smażenia musisz spróbować rozbić kawałki, aby nie było grudek.
Krok 5:
Umyj pieprz, usuń nasiona i łodygę. Pokrój paprykę losowo i dodaj do mięsa, dodaj zmieloną paprykę i suche przyprawy. Smaż wszystko razem, mieszając, od 5 do 7 minut. Jeśli do gotowania używana jest świeża ostra papryka, należy ją również dodać na tym etapie.
Krok 6:
Dodaj pokruszone pomidory i wymieszaj. Aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sól i dodaj zmielony czarny pieprz.
Krok 7:
Dodaj przygotowaną fasolę, wymieszaj. Zalej naczynie wrzącą wodą, aby płyn całkowicie zakrył zawartość patelni. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości. Jeśli fasola jest gotowana do miękkości, nie dodawaj jej jeszcze, ale gotuj mięso bez niej przez około godzinę. Następnie dodaj fasolę i gotuj wszystko razem przez kolejne 30 minut. Z fasolą w puszkach gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 8:
Pozwól gotowemu chili con carne parzyć na patelni pod pokrywką przez 10-15 minut i możesz go podać. To danie miałem na obiad razem z gotowanymi ziemniakami.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g