szaszłyki z indyka w marynacie żurawinowo-miodowej

pyszny dietetyczny kebab z soczystego indyka.
PotapushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 33 % 12 g
192 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. W misce blendera złóż wszystkie składniki marynaty, zmiel na gładką masę.
2. Schłodzony Indyk opłucz, osusz i pokrój na średnie kawałki. Napełnij mięso marynatą i pozostaw do marynowania na 1,5 – 2 godziny, a najlepiej na noc. Jeśli sos sojowy nie jest zbyt słony, dodatkowo posolić mięso.
3. Nawlecz już marynowanego indyka na drewniane szaszłyki i smaż do miękkości. Możesz ugotować taki kebab na patelni grillowej, grillu powietrznym, za pomocą multipekara lub w piekarniku.

możesz podawać kebaby z ulubionymi sosami, ale mięso nasączone tylko marynatą jest samo w sobie bardzo smaczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy