szaszłyki z indyka w marynacie żurawinowo-miodowej
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. W misce blendera złóż wszystkie składniki marynaty, zmiel na gładką masę.
2. Schłodzony Indyk opłucz, osusz i pokrój na średnie kawałki. Napełnij mięso marynatą i pozostaw do marynowania na 1,5 – 2 godziny, a najlepiej na noc. Jeśli sos sojowy nie jest zbyt słony, dodatkowo posolić mięso.
3. Nawlecz już marynowanego indyka na drewniane szaszłyki i smaż do miękkości. Możesz ugotować taki kebab na patelni grillowej, grillu powietrznym, za pomocą multipekara lub w piekarniku.
możesz podawać kebaby z ulubionymi sosami, ale mięso nasączone tylko marynatą jest samo w sobie bardzo smaczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g