ryba wędzona na gorąco w wędzarni w domu

pachnące i soczyste danie na twój stół! Zaletą domowego wędzenia jest to, że można mieć pewność, że do gotowania ryb nie użyto żadnych szkodliwych składników. Smak wędzonej ryby przynosi ogromną przyjemność, chociaż nadal będziesz musiał majstrować przy gotowaniu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 25-31 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
5 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby wędzić ryby, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej ryby. Będę gotować makrele. Bardzo dobrze nadaje się do palenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty dla ryb. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podpal.Dodaj wymaganą ilość soli, połamany liść laurowy do wody. Ząbki czosnku pokroić na kawałki i dodać do garnka. Jako przyprawę możesz wziąć czarny pieprz. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie ostudź marynatę do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj rybę. Należy go oczyścić z wnętrzności, a następnie dobrze spłukać pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowaną rybę w przestronnej misce i zalej schłodzoną marynatą. Ryba powinna być w nim całkowicie zanurzona. Aby to zrobić, połóż coś ciężkiego na rybie. W tej formie pozostaw rybę na 6-8 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie spuść całą wodę z ryby. Przebij samą rybę i nawlecz ją na linę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powiesić rybę na 18-24 godziny. W tym czasie nadmiar wilgoci zniknie z ryby i będzie gotowy do palenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed wędzeniem włóż trochę koperku do wnętrza ryby. W razie potrzeby dla smaku można również dodać liście czarnej porzeczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owinąć każdą rybę warstwą gazy. Po co owijać gazę? Jest to konieczne, aby mniej dymu dostało się na rybę. W przeciwnym razie może być gorzka. A sam aromat wędzenia przejdzie przez gazę. Połóż owiniętą rybę na grillu i włóż do wędzarni. Posyp trociny olchowe na dnie wędzarni i gotuj rybę w zamkniętej wędzarni przez 25 minut. Następnie zdejmij wędzarnię z ognia i bez otwierania odstaw na kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij rybę z wędzarni, ostudź trochę i zdejmij z niej gazę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wędzone ryby są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wystarczy ugotować ziemniaki i pokroić świeże warzywa. Bardzo smaczne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy