skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby wędzić ryby, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej ryby. Będę gotować makrele. Bardzo dobrze nadaje się do palenia.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie marynaty dla ryb. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podpal.Dodaj wymaganą ilość soli, połamany liść laurowy do wody. Ząbki czosnku pokroić na kawałki i dodać do garnka. Jako przyprawę możesz wziąć czarny pieprz. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie ostudź marynatę do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Przygotuj rybę. Należy go oczyścić z wnętrzności, a następnie dobrze spłukać pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Ułóż przygotowaną rybę w przestronnej misce i zalej schłodzoną marynatą. Ryba powinna być w nim całkowicie zanurzona. Aby to zrobić, połóż coś ciężkiego na rybie. W tej formie pozostaw rybę na 6-8 godzin.
Krok 5:
Po określonym czasie spuść całą wodę z ryby. Przebij samą rybę i nawlecz ją na linę.
Krok 6:
Powiesić rybę na 18-24 godziny. W tym czasie nadmiar wilgoci zniknie z ryby i będzie gotowy do palenia.
Krok 7:
Przed wędzeniem włóż trochę koperku do wnętrza ryby. W razie potrzeby dla smaku można również dodać liście czarnej porzeczki.
Krok 8:
Owinąć każdą rybę warstwą gazy. Po co owijać gazę? Jest to konieczne, aby mniej dymu dostało się na rybę. W przeciwnym razie może być gorzka. A sam aromat wędzenia przejdzie przez gazę. Połóż owiniętą rybę na grillu i włóż do wędzarni. Posyp trociny olchowe na dnie wędzarni i gotuj rybę w zamkniętej wędzarni przez 25 minut. Następnie zdejmij wędzarnię z ognia i bez otwierania odstaw na kolejne 10 minut.
Krok 9:
Następnie wyjmij rybę z wędzarni, ostudź trochę i zdejmij z niej gazę.
Krok 10:
Wędzone ryby są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wystarczy ugotować ziemniaki i pokroić świeże warzywa. Bardzo smaczne! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g