wątróbka wołowa marynowana w białym winie i ziołach prowansalskich pod sosem pomidorowo-warzywnym

pyszne i delikatne danie na wykwintną kolację specjalnie dla ciebie! Proste i smaczne! Aromatyczna wątroba wołowa jest marynowana, bardzo delikatna i miękka, co jest zrobione z marynaty. SOS warzywno-pomidorowy uzupełnia danie. Ryż do dekoracji doskonale komponuje się z sosem i wątrobą.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 41 % 7 g
93 kcal
IG: 63 / 38 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
opłucz, osusz wątrobę i pokrój w cienkie paski.

zrób marynatę w osobnej misce. Wymieszaj wszystkie składniki i wlej powstałą mieszaninę na wątrobę. Wstaw do lodówki na 20 minut.

 SOS: zrób nacięcia na pomidorach, a następnie zalej je wrzącą wodą. Następnie zalej zimną wodą i usuń skórę.
usuń nasiona i drobno posiekaj pomidory.
obierz i posiekaj cebulę i marchewkę.
cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor, dodać marchewki, suszone pomidory, pokroić w kostkę, pomidory. I dusić wszystko do wrzenia.
drobno posiekaj czosnek i włóż do sosu, soli, włóż pieprz.
z wątroby wyciśnij marynatę, a następnie usmaż ją w gorącej oliwie z oliwek na złoty kolor. Gdy wątroba będzie gotowa, przykryj ją pokrywką.
przygotuj przystawkę - biały i czarny ryż.
umieść ryż na dnie talerza w pierścieniu, uszczelnij go. Dodaj wątrobę, na którą wlewamy sos. Udekoruj wszystko suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
wszystko jest proste i pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy