skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ten przepis był przechowywany w domu, w starym zeszycie przepisów babci, a pomidory gotowano na nim tak długo, jak pamiętam). Smak pomidora jest po prostu doskonały! Na każdy świąteczny i Zwyczajny stół! To prawda, że ma jedną istotną wadę: olna puszka z reguły nie wystarcza!:)
i tak w wysterylizowanych słoikach 3x(-2x-1,5 )litrowych układamy pomidory, czerwone i zielone( lub układamy je w różnych słoikach), równomiernie rozprowadzając między nimi liście zieleni.
napełnij wrzącą wodą i pozostaw, przykrywając rozszerzoną metalową pokrywką NA10-15min..
następnie wlej wodę do rondla, dodaj do niego sól i cukier, zagotuj(aby wszystko się rozpuściło) i dodaj 1 łyżkę esencji octowej.
w międzyczasie woda się gotuje, dodaj cebulę pokrojoną w pióra lub pierścienie do słoika z pomidorami i ziarnami pieprzu, a na środku słoika ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
teraz, gdy solanka się zagotowała, natychmiast wlej pomidory i zwiń słoik pod pokrywkę.
Odwróć gotowe, zwinięte puszki do góry nogami i przykryj izolacją. Gdy słoiki ostygną, możesz je przechowywać (w Piwnicy, pod łóżkiem, jednym słowem, w miejscu, w którym zwykle przechowujesz konserwę na zimę)
zamiast octu możesz użyć aspiryny-kwasu acetylosalicylowego (3 tabletki na 3 litrowy słoik), octu cytrynowego lub jabłkowego - smak prawie się nie zmienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g