konserwy marynowane pomidory czosnkowe na zimę

niesamowicie pyszne, proste i bardzo szybkie! Domowe pomidory! Do smaku gotowe (już ugruntowane) pomidory wyglądają jak bardzo dojrzałe-dojrzałe słodkie świeże ! Możesz nie zauważyć i zjeść 1,5 - 2-litrowy słoik.;) Ale im bardziej wyjątkowy jest ten przepis, tym bardziej, że można z nim gotować zielone pomidory (razem z czerwonymi lub osobno) i według wielu - okazują się jeszcze smaczniejsze niż czerwone! Jednak opinie na ten temat mogą się różnić:) Ten przepis był przechowywany w domu w starym zeszycie przepisów babci
NadijkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
27 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

ten przepis był przechowywany w domu, w starym zeszycie przepisów babci, a pomidory gotowano na nim tak długo, jak pamiętam). Smak pomidora jest po prostu doskonały! Na każdy świąteczny i Zwyczajny stół! To prawda, że ma jedną istotną wadę: olna puszka z reguły nie wystarcza!:)

i tak w wysterylizowanych słoikach 3x(-2x-1,5 )litrowych układamy pomidory, czerwone i zielone( lub układamy je w różnych słoikach), równomiernie rozprowadzając między nimi liście zieleni.

napełnij wrzącą wodą i pozostaw, przykrywając rozszerzoną metalową pokrywką NA10-15min..

następnie wlej wodę do rondla, dodaj do niego sól i cukier, zagotuj(aby wszystko się rozpuściło) i dodaj 1 łyżkę esencji octowej.
w międzyczasie woda się gotuje, dodaj cebulę pokrojoną w pióra lub pierścienie do słoika z pomidorami i ziarnami pieprzu, a na środku słoika ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

teraz, gdy solanka się zagotowała, natychmiast wlej pomidory i zwiń słoik pod pokrywkę.

Odwróć gotowe, zwinięte puszki do góry nogami i przykryj izolacją. Gdy słoiki ostygną, możesz je przechowywać (w Piwnicy, pod łóżkiem, jednym słowem, w miejscu, w którym zwykle przechowujesz konserwę na zimę)
zamiast octu możesz użyć aspiryny-kwasu acetylosalicylowego (3 tabletki na 3 litrowy słoik), octu cytrynowego lub jabłkowego - smak prawie się nie zmienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy