skład / składniki
gotowanie krok po kroku
małe kurczaki umyć i zalać przez noc mieszanką białego wina i soku ananasowego.
wyjmij kurczaki i umieść je na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1,5 godziny. Umieść tacę na dnie piekarnika, aby zebrać tłuszcz.
kurczaki są gotowane bez soli.
wlej sok, w którym kurczaki były moczone, i tłuszcz z patelni do rondla, gotuj wszystko przez 5 minut.
ananasa i banany obrać i pokroić w drobną kostkę.
włóż owoce do rondla z sosem. Gotuj sos, aż owoce ugotują się w puree.
sól, pieprz sos do smaku.
ubij sos blenderem.
ryż zalać wodą, dodając kurkumę, curry, sól.
gotuj ryż do miękkości. Dodaj masło.
połóż Ryż na talerzu. Połóż kurczaki na wierzchu.
SOS podawać osobno.
podawaj danie z cytryną pokrojoną na 8 kawałków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g