Sałatka warstwowa ze szprotami i majonezem

każdy świąteczny stół wraz z sałatkami mięsnymi zdobią sałatki rybne. Dziś proponuję WN. Pyszna, piękna, niezwykła i zdrowa sałatka rybna.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 33 % 9 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1 szproty są mielone widelcem i układane w pierwszej warstwie.

2 rozłóż starte ziemniaki na wierzchu, posmaruj majonezem.

3 drobno posiekaj zieloną cebulę i rozłóż na ziemniakach

4 następnie rozłóż startą gotowaną marchewkę, posmaruj majonezem.

5 trzy jajka na grubej tarce, wymieszaj z majonezem i rozłóż ostatnią warstwę.

6 udekoruj według uznania. Wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

Sałatka warstwowa ze szprotami jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na sałatkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy