Sałatka z wątróbki dorsza w tartaletkach

jedz zdrowe i smaczne jedzenie! Gotuj z miłością! Sałatkę z wątroby dorsza można podawać w tartaletach. To korzystnie podkreśli jego indywidualny urok. Taka przekąska nie pozostanie niezauważona. Nadzienie jest soczyste dzięki Nie spuszczonemu sokowi w puszkach. Majonez będzie potrzebował trochę lub możesz się bez niego obejść. Ogórek w przepisie jest solony.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 60 % 30 g
węglowodany 28 % 14 g
355 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

wątroba ma bardzo dużo pełnowartościowych białek, które są w łatwo przyswajalnej formie. Jest również pełen witamin: A, C, grupy B, D, kwasu foliowego, wapnia. Ponadto wątroba dorsza zawiera minerały i pierwiastki śladowe, takie jak wapń, cynk, fosfor, sód, magnez, jod, potas, żelazo, miedź. Wątroba jest szczególnie przydatna w zapobieganiu anemii. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżyć ciśnienie krwi, normalizować rytm serca. Dlatego jedzenie tak cennego produktu jest nie tylko możliwe, ale także konieczne.

proponowany przepis na przekąskę nie jest trudny do przygotowania, zajmuje to bardzo mało czasu. A zestaw składników jest dostępny dla każdego.

1. Włóż wątrobę dorsza do miski. Wlej płyn do tej samej miski. Jeśli nie używasz soków w puszkach, będziesz potrzebować więcej majonezu, a to nic. Płyn sprawi, że nadzienie będzie soczyste i smaczne. Ugniatamy wątrobę widelcem.

2. Jajka gotujemy na twardo. Aby to zrobić, włóż je do małego rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Kiedy woda się zagotuje, zauważamy czas. Gotuj dokładnie 6 minut. Następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.

3. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w małe kostki. Włóż do miski z ciasteczkami. Ogórki kiszone są również krojone w kostkę, ale nie Duże. Wszystkie składniki muszą być do siebie proporcjonalne.

4. Obierz małą cebulę ze skorupy, pokrój w kostkę. Mój koperek, wysusz. Drobno posiekaj. Włóż cebulę i koperek do miski z resztą składników. Sól do smaku, dodaj bardzo mało majonezu.

5. Dobrze wymieszaj nadzienie, napełnij nim tartaletki. Natychmiast podawaj na stole. Jeśli przekąska stoi, tartaletki są mokre. Dlatego konieczne jest wypełnienie ich nadzieniem tuż przed podaniem. Oczywiście udekorowanie potrawy świeżymi ziołami nie będzie zbyteczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy