skład / składniki
metoda gotowania
wątroba ma bardzo dużo pełnowartościowych białek, które są w łatwo przyswajalnej formie. Jest również pełen witamin: A, C, grupy B, D, kwasu foliowego, wapnia. Ponadto wątroba dorsza zawiera minerały i pierwiastki śladowe, takie jak wapń, cynk, fosfor, sód, magnez, jod, potas, żelazo, miedź. Wątroba jest szczególnie przydatna w zapobieganiu anemii. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżyć ciśnienie krwi, normalizować rytm serca. Dlatego jedzenie tak cennego produktu jest nie tylko możliwe, ale także konieczne.
proponowany przepis na przekąskę nie jest trudny do przygotowania, zajmuje to bardzo mało czasu. A zestaw składników jest dostępny dla każdego.
1. Włóż wątrobę dorsza do miski. Wlej płyn do tej samej miski. Jeśli nie używasz soków w puszkach, będziesz potrzebować więcej majonezu, a to nic. Płyn sprawi, że nadzienie będzie soczyste i smaczne. Ugniatamy wątrobę widelcem.
2. Jajka gotujemy na twardo. Aby to zrobić, włóż je do małego rondla, napełnij wodą, Wyślij do ognia. Kiedy woda się zagotuje, zauważamy czas. Gotuj dokładnie 6 minut. Następnie przenieś jajka do miski z zimną wodą.
3. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w małe kostki. Włóż do miski z ciasteczkami. Ogórki kiszone są również krojone w kostkę, ale nie Duże. Wszystkie składniki muszą być do siebie proporcjonalne.
4. Obierz małą cebulę ze skorupy, pokrój w kostkę. Mój koperek, wysusz. Drobno posiekaj. Włóż cebulę i koperek do miski z resztą składników. Sól do smaku, dodaj bardzo mało majonezu.
5. Dobrze wymieszaj nadzienie, napełnij nim tartaletki. Natychmiast podawaj na stole. Jeśli przekąska stoi, tartaletki są mokre. Dlatego konieczne jest wypełnienie ich nadzieniem tuż przed podaniem. Oczywiście udekorowanie potrawy świeżymi ziołami nie będzie zbyteczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g