Sałatka Funchoza z warzywami w stylu koreańskim

słynny szklany makaron zrobiony w domu! Sałatka Funchoza z koreańskimi warzywami to szybki i nie kłopotliwy przepis, którego składniki są sprzedawane w prawie każdym nowoczesnym sklepie. Głównym składnikiem tej sałatki jest makaron, są to długie przezroczyste nici, wykonane ze skrobi różnych roślin. Nie trzeba go gotować, wystarczy wlać wrzącą wodę, a następnie spłukać zimną wodą. Sałatka jest wystarczająco ostra, jak cała kuchnia koreańska, miej to na uwadze. Przygotuj również taką sałatkę z mięsem, wołowiną lub kurczakiem i grzybami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 70 % 7 g
47 kcal
IG: 29 / 57 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotujemy i zmierzymy wszystkie produkty. Warzywa należy umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz zajmijmy się makaronem. Aby go przygotować, musisz zagotować wodę i wlać makaron w dużej misce z wrzącą wodą, aby był zanurzony w płynie. Pozostaw makaron na 7-10 minut, dokładny czas jest wskazany na opakowaniu. Lepiej zostawić ją trochę niedogotowaną niż rozgotowaną, więc wyjmij ją trochę wcześniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Tutaj możesz bawić się smakiem, dodawać lub usuwać przyprawy, zmniejszać lub zwiększać ilość octu i oleju. Wziąłem czosnek w proszku lub możesz wziąć świeży czosnek. Istnieją przepisy z imbirem i miodem. Kolendrę zawsze lepiej dodawać, nadaje potrawie niepowtarzalny Koreański smak. I możesz kupić gotową mieszankę przypraw do koreańskiej marchwi, będą już wszystkie niezbędne składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa na funchozę będą wyglądać piękniej pokrojone na specjalnej tarce do koreańskiej marchwi. Zacznijmy od marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie następuje ogórek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pieprz w małe paski, Tarka nie jest dla niego odpowiednia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wróć do makaronu. Należy go wyrzucić na durszlak lub sito i spłukać zimną wodą. Niech wreszcie spłynie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowy makaron do miski. Ponieważ nitki makaronu są bardzo długie, zaleca się ich trochę przeciąć nożyczkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz wszystkie składniki sałatki, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać sos. Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz sałatkę należy parzyć przez godzinę, aby wszystkie składniki były nasączone sosem. Po upływie czasu podajemy do stołu.

w razie potrzeby możesz podać tę sałatkę jako dodatek. Aby to zrobić, warzywa będą musiały zostać dodane bezpośrednio do gorącego makaronu, w tym przypadku nie jest konieczne płukanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy