skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita z kiełbasą i serem? Konieczne jest przygotowanie niezbędnych składników. Możesz użyć kiełbasy według własnych upodobań: surowej, gotowanej wędzonej lub gotowanej (doktorskiej, Mlecznej). Mam chleb pita w jednym długim kawałku. Jeśli masz kilka małych arkuszy, możesz złożyć je w duży prostokąt lekko zachodzący na siebie lub uformować rolkę warstwami, posmarować każdą majonezem i posypać nadzieniem.
Krok 2:
Pokrój kiełbasę na małe kostki lub kostki.
Krok 3:
Umyj pomidora, osusz i pokrój na małe plasterki. Początkowo chciałem pokroić pomidory w cienkie plasterki, dla wygodniejszego zwijania rolką, a następnie pokroić każde kółko w paski. Jeśli pomidory są zbyt wodniste, mogą namoczyć chleb pita. Dlatego lepiej jest usunąć rdzeń z takich pomidorów.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 5:
Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Majonez połącz z ziołami i ząbkiem czosnku przepuszczonym przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Chleb pita równomiernie posmaruj sosem majonezowym. Posypałem więcej posiekanych świeżych ziół na wierzchu.
Krok 8:
Ułóż kawałki kiełbasy równomiernie na wierzchu i posyp wszystko startym serem. Wskazane jest ułożenie kawałków kiełbasy tak, aby nie rozerwały chleba pita podczas zwijania. Położyłem je równolegle do krótkiej krawędzi.
Krok 9:
Ułóż plasterki pomidora na serze.
Krok 10:
Zwinąć chleb pita ciasną bułką.
Krok 11:
Zawiń rolkę w folię spożywczą lub celofanową torbę i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby ostygła i namoczyła.
Krok 12:
Przed podaniem pokrój bułkę na kawałki. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
jeśli chcesz, możesz podać tę bułkę na gorąco. Aby to zrobić, posmaruj go ubitym jajkiem, połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. W takim przypadku możesz włączyć tryb grillowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g