bułka pita z kiełbasą i serem

Jasna, soczysta i pyszna szybka przekąska! Bułka pita z kiełbasą i serem spełnia wszystkie wymagania udanego świątecznego stołu. To dobra, przepyszna przekąska z nadzieniem, którą można łatwo przygotować w porcjach. I cieszy wzrok.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 33 % 16 g
353 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z kiełbasą i serem? Konieczne jest przygotowanie niezbędnych składników. Możesz użyć kiełbasy według własnych upodobań: surowej, gotowanej wędzonej lub gotowanej (doktorskiej, Mlecznej). Mam chleb pita w jednym długim kawałku. Jeśli masz kilka małych arkuszy, możesz złożyć je w duży prostokąt lekko zachodzący na siebie lub uformować rolkę warstwami, posmarować każdą majonezem i posypać nadzieniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbasę na małe kostki lub kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój na małe plasterki. Początkowo chciałem pokroić pomidory w cienkie plasterki, dla wygodniejszego zwijania rolką, a następnie pokroić każde kółko w paski. Jeśli pomidory są zbyt wodniste, mogą namoczyć chleb pita. Dlatego lepiej jest usunąć rdzeń z takich pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Majonez połącz z ziołami i ząbkiem czosnku przepuszczonym przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Chleb pita równomiernie posmaruj sosem majonezowym. Posypałem więcej posiekanych świeżych ziół na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż kawałki kiełbasy równomiernie na wierzchu i posyp wszystko startym serem. Wskazane jest ułożenie kawałków kiełbasy tak, aby nie rozerwały chleba pita podczas zwijania. Położyłem je równolegle do krótkiej krawędzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż plasterki pomidora na serze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć chleb pita ciasną bułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń rolkę w folię spożywczą lub celofanową torbę i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby ostygła i namoczyła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem pokrój bułkę na kawałki. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

jeśli chcesz, możesz podać tę bułkę na gorąco. Aby to zrobić, posmaruj go ubitym jajkiem, połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. W takim przypadku możesz włączyć tryb grillowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g

Podobne przepisy