wieprzowina z grzybami w sosie sojowym

jasne, niesamowicie smaczne mięso z grzybami leśnymi! Wieprzowina z grzybami w sosie sojowym jest idealna do podania na świątecznym stole lub na rodzinny obiad. Świetny dodatek do gotowanego ryżu, chińskiego makaronu i nie tylko!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 18 % 5 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wieprzowinę z grzybami w sosie sojowym? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jakie grzyby najlepiej stosować? Dobrze sprawdzają się świeże grzyby zebrane w lesie lub zamrożone. Użyłam mrożonych polskich grzybów, które zbierałam jesienią w lesie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij grzyby do rondla i zalej zimną wodą. Umieść na dużym ogniu, po ugotowaniu usuń białą pianę, zmniejsz płomień i gotuj przez około 30 minut. Ugotowane grzyby wrzuć do durszlaka i pozostaw w ten sposób na chwilę, aby maksymalnie pozbyć się płynu. W razie potrzeby lekko wyciśnij lekko schłodzone grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie opłucz wieprzowinę i osusz serwetkami. Pokrój mięso na te same małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij mięso na patelnię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając. Po 2-3 minutach na patelni powstaje sok z mięsa, w tym momencie zmniejsz płomień kuchenki do umiarkowanego. Dusić w ten sposób bez pokrywki przez 5 minut, a następnie zwiększyć płomień. Sok na patelni powinien się zagotować, a kawałki mięsa przykryć apetyczną złotą skórką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do mięsa. Smaż wszystko razem na ogniu nieco poniżej średniej przez około 15 minut. W trakcie smażenia przykryłem patelnię pokrywką na 5-7 minut. Nie zapomnij czasami wszystko wymieszać, aby nic się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W sosie sojowym dodaj brązowy cukier i skrobię. Mieszaj wszystko, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiększ płomień pod patelnią, Dodaj do mięsa z grzybami przyprawy do smaku (ja użyłam szczypty mielonej kolendry, odrobiny mielonego imbiru i suchego czosnku). Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sos sojowy, ciągle mieszaj zawartość patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje i pokryje każdy kęs. Posmakuj, w razie potrzeby dopraw solą. Posyp gotowe danie sezamem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas serwowania podawaj każdemu świeże warzywa na talerzu. Koperek i zielona cebula są idealne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pyszne jako samodzielne danie, a także jako dodatek do gotowanego makaronu lub ryżu.

zamiast grzybów leśnych możesz wziąć pieczarki do gotowania wieprzowiny. 

jeśli używasz pieczarek, pomiń krok 2 i dodaj świeże grzyby bezpośrednio do mięsa. 
bardzo Młode i małe grzyby można dodać do patelni na samym końcu gotowania na etapie, w którym dodasz przyprawy do patelni.

pamiętaj, że sos sojowy może być bardziej słony lub mniej, w zależności od firmy producenta, a zatem jego ilość, podobnie jak ilość brązowego cukru, może się różnić w zależności od preferencji smakowych.


smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy