ryż z marchewką, czosnkiem i cebulą
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie pysznego ryżu z warzywami jest bardzo proste:
- cebulę i marchewkę obieramy, myjemy;
- pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce;
- wlej olej roślinny na patelnię, smaż na nim cebulę do miękkości;
- następnie rozłóż marchewki i smaż przez kolejne 5 minut;
- wlej ryż do warzyw, wlej gorącą wodę, dodaj sól, zagotuj;
- W międzyczasie obieramy czosnek, drobno siekamy nożem;
- gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum, dodaj posiekany czosnek, przykryj i gotuj przez 12 minut bez mieszania;
- ryż zostawiamy na 5-10 minut "na spacer"i podajemy.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż jaśminowy - 353 kcal/100g