ryż z marchewką, czosnkiem i cebulą

Spróbuj zrobić kruchy ryż na obiad! Ryż z marchewką i cebulą będzie wspaniałym dodatkiem do mięsa lub ryb, a także może działać jako niezależne danie. W razie potrzeby możesz doprawić ryż przyprawami i przyprawami.
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 83 % 25 g
138 kcal
IG: 8 / 92 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przygotowanie pysznego ryżu z warzywami jest bardzo proste:

- cebulę i marchewkę obieramy, myjemy;

- pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce;

- wlej olej roślinny na patelnię, smaż na nim cebulę do miękkości;

- następnie rozłóż marchewki i smaż przez kolejne 5 minut;

- wlej ryż do warzyw, wlej gorącą wodę, dodaj sól, zagotuj;

- W międzyczasie obieramy czosnek, drobno siekamy nożem;

- gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum, dodaj posiekany czosnek, przykryj i gotuj przez 12 minut bez mieszania;

- ryż zostawiamy na 5-10 minut "na spacer"i podajemy.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż jaśminowy - 353   kcal/100g

Podobne przepisy