Hummus klasyczny przepis w domu

to danie po prostu niesamowicie uzupełnia smak każdego mięsa.
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 15 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 44 % 27 g
331 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

ta przekąska z ciecierzycy jest bardzo popularna w Izraelu i innych krajach Bliskiego Wschodu, istnieje wiele przepisów na hummus, marokański, Turecki, libański, przygotujemy hummus według tradycyjnej żydowskiej receptury. Będziesz potrzebował ciecierzycy grochu jako głównego składnika, który rośnie głównie na Bliskim Wschodzie, w Indiach, w Południowej Ameryce Północnej. Ale można go również kupić w większości dużych sklepów miejskich, więc znalezienie go nie będzie dla ciebie trudne. Gotowaliśmy z indyjskim groszkiem, ale smak Hummusu okazał się taki sam jak w Izraelu, nawet smaczniejszy niż hummus w puszkach z izraelskich półek sklepowych. Najpierw posortuj groszek, opłucz go i namocz sodą w zimnej wodzie przez 24 godziny.
następnie dokładnie spłucz, zalej świeżą wodą i podpal, zagotuj i gotuj przez około 6 godzin. Następnie ponownie dobrze spłucz, usuń całą skórkę i zmiażdż cały groszek na jednorodną masę.
można to zrobić w blenderze lub przepuszczając przez duże sito. Sól do smaku. Teraz usmaż nasiona sezamu na małym ogniu, a następnie ostudź i zmiksuj w blenderze, powinieneś uzyskać płynną pastę (konsystencja kawioru z cukinii). Dostaliśmy pastę tahina lub tahina, teraz wymieszaj tahinę z pastą grochową, rozcieńcz wodą, dodaj sok z cytryny i zmiażdżony (w blenderze i maszynce do mięsa) czosnek, zalej wszystko oliwą lub innym olejem roślinnym, wszystko dokładnie ubij w blenderze na gładką gładką masę. Gotowe, teraz możesz podawać. Możesz jeść ze świeżymi tortillami, pita lub dowolnym dodatkiem warzywnym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy