skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z języka wołowego? Przygotuj produkty według listy. Wybierz język gładki, bez uszkodzeń. Moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Pozwoli to pozbyć się krwi, a podczas gotowania będzie mniej piany. Warzywa umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
W dużym rondlu (wziąłem 5-litrowy) włóż język i napełnij go całkowicie wodą. Obierz warzywa, grubo posiekaj i włóż do rondla z językiem. Trochę soli i umieść na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj język przez 1,5-2 godziny. Nie przykrywaj garnka pokrywką i nie pozwól, aby bulion mocno się zagotował, spowoduje to, że bulion będzie mętny.
Krok 3:
Następnie wyjmij i przenieś język pod zimną wodę, oczyść go z górnej warstwy skóry. Język powinien być miękki, jakby trochę strawiony. Jeśli tak nie jest, włóż go z powrotem do bulionu i gotuj przez kolejne 30 minut. Wyjmij go szczypcami, włóż do plastikowej torby, zawiąż i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. To pozwoli mu się nie zacierać i pozostać miękkim. Język będzie lepiej cięty, jeśli trzymasz go w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Krok 4:
Bulion przecedzić przez kilka warstw gazy, włożyć do durszlaka, ostudzić i włożyć do lodówki.
Krok 5:
Żelatynę zalać 200 mililitrami bulionu i pozostawić na godzinę. Następnie rozpuść go w łaźni wodnej. Lub przygotuj go zgodnie z instrukcjami.
Krok 6:
Aby bulion był przezroczysty, bez warstwy tłuszczu, przesuwaj po jego powierzchni papierowymi serwetkami, aż nie pozostanie tłuszcz. Dzięki tej metodzie tłuszcz pozostaje na serwetce, a bulion będzie przezroczysty. Wlej do niego rozpuszczoną żelatynę i sól do smaku.
Krok 7:
Weź formę do galaretki i wlej bulion żelatynowy o grubości jednego centymetra na dno. Wyjmij formę do lodówki, aż stwardnieje. Resztę bulionu trzymaj w temperaturze pokojowej, aby nie zaczął twardnieć.
Krok 8:
Z gałązek kopru i jagód zrób coś w rodzaju bukietu. Robiłam trzy porcje, więc mam trzy bukiety. Ale możesz udekorować według własnego uznania i gustu.
Krok 9:
Z zimnego języka odetnij najlepiej te same kawałki i ułóż na wierzchu kopru z jagodami. Wlać bulion tak, aby nie sięgał do górnej części języka i wstawić do lodówki, aż stwardnieje. Jeśli wlejesz dużo płynu na raz, cała biżuteria unosi się i miesza. Zamiast dekoracji dostaniesz Chaos. Ale po tym, jak wszystko stwardnieje, możesz wlać cały pozostały bulion i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze zamarzła.
Krok 10:
Gotowe galaretki pokrój nożem, odwróć i podawaj. Smacznego!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g