Marynata Domowa

Łatwy przepis na pierwsze danie o niepowtarzalnym smaku. Przepis na marynatę z instrukcją fotograficzną, dzięki czemu będzie Ci łatwiej. To danie ma kwaśny smak i jest szeroko rozpowszechnione w kuchni rosyjskiej. Przepis na marynatę może mieć kilka opcji, a wołowinę można zastąpić wieprzowiną, mostkiem cielęcym, jagnięciną, podrobami z kurczaka, nerkami, sercem wołowym, a nawet rybami i suszonymi grzybami. Domowa marynata oznacza obecność pikli, solanki ogórkowej i korzeni. A na Syberii i poza Uralem to jedzenie, tj. marynaty, jest przygotowywane częściej z solonymi grzybami niż z piklami.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 52 % 11 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
zacznijmy gotować marynatę. Mięso kroimy na małe kawałki. Napełnij wodą i gotuj przez 1 godzinę. Myjemy jęczmień, dodajemy i gotujemy przez 30-40 minut.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę lub kostki i dodaj do bulionu z jęczmieniem perłowym, gotuj przez kolejne 10 minut.
drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na tarce, pokrój ogórki w paski.
na patelni osobno dusimy ogórki, dodając trochę bulionu. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, dodać marchewkę.
dodaj ogórki do wrzącego bulionu, a następnie marchewki z cebulą.
następnie dodaj solankę ogórkową, liść laurowy, korzeń pietruszki i pieprz.
posmakuj soli, jeśli potrzebujesz soli i gotuj przez kolejne 5 minut.
wlać porcje, doprawić marynatę kwaśną śmietaną i posypać posiekanymi ziołami.
podawaj marynatę w głębokim naczyniu ze świeżym chrupiącym chlebem, warstwowymi pasztecikami lub rozpięciami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy