Marynata Domowa
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zacznijmy gotować marynatę. Mięso kroimy na małe kawałki. Napełnij wodą i gotuj przez 1 godzinę. Myjemy jęczmień, dodajemy i gotujemy przez 30-40 minut.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę lub kostki i dodaj do bulionu z jęczmieniem perłowym, gotuj przez kolejne 10 minut.
drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na tarce, pokrój ogórki w paski.
na patelni osobno dusimy ogórki, dodając trochę bulionu. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, dodać marchewkę.
dodaj ogórki do wrzącego bulionu, a następnie marchewki z cebulą.
następnie dodaj solankę ogórkową, liść laurowy, korzeń pietruszki i pieprz.
posmakuj soli, jeśli potrzebujesz soli i gotuj przez kolejne 5 minut.
wlać porcje, doprawić marynatę kwaśną śmietaną i posypać posiekanymi ziołami.
podawaj marynatę w głębokim naczyniu ze świeżym chrupiącym chlebem, warstwowymi pasztecikami lub rozpięciami.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę lub kostki i dodaj do bulionu z jęczmieniem perłowym, gotuj przez kolejne 10 minut.
drobno posiekaj cebulę, trzy marchewki na tarce, pokrój ogórki w paski.
na patelni osobno dusimy ogórki, dodając trochę bulionu. Smażyć cebulę na oleju roślinnym, dodać marchewkę.
dodaj ogórki do wrzącego bulionu, a następnie marchewki z cebulą.
następnie dodaj solankę ogórkową, liść laurowy, korzeń pietruszki i pieprz.
posmakuj soli, jeśli potrzebujesz soli i gotuj przez kolejne 5 minut.
wlać porcje, doprawić marynatę kwaśną śmietaną i posypać posiekanymi ziołami.
podawaj marynatę w głębokim naczyniu ze świeżym chrupiącym chlebem, warstwowymi pasztecikami lub rozpięciami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g