Sałatka z owczym serem

przepis na pyszną letnią sałatkę śródziemnomorską dla ciebie! Sałatka z owczym serem to danie o doskonałym smaku. Wszystkie zawarte w nim składniki harmonijnie ze sobą współgrają. Duża ilość soczystych warzyw, pachnące warzywa, świeży ser owczy, złota oliwa z oliwek... Ta sałatka z łatwością stanie się ulubioną wśród innych podobnych potraw. Jednocześnie może to być zarówno pełne śniadanie, jak i drugie danie na lunch lub kolację w gorący letni dzień.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 24 % 5 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

to bardzo letnia sałatka, ponieważ najsmaczniejsza jest tylko latem, kiedy pomidory są szczególnie soczyste i bogate, nasycone słońcem. A ogórki są bardzo pachnące. Marynujemy czerwoną cebulę w soku winogronowym - osłabi ona ostrość cebuli, sprawi, że jej smak będzie bardziej miękki i subtelny, doda lekkiej nuty do smaku gotowej sałatki.

w razie potrzeby ser można pokruszyć lub pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami, ale warto spróbować tego właśnie podania - jest ser "w przekąskę" z sałatką. Pomoże to kontrolować ilość sera na kęs.

więc najpierw marynujemy cebulę:

- obierz i cienko pokrój cebulę,

- włóż cebulę do małej miski, napełnij ją sokiem winogronowym i odłóż na bok na 15 minut,

- kiedy minie czas, odsącz sok i pozostaw na przyszłość.

podczas marynowania cebuli przygotowujemy pozostałe składniki:

- myjemy pomidory i ogórki, a pierwsze kroimy w duże plasterki, drugie w grube plasterki, które następnie dzielimy na dwie lub cztery części w zależności od wielkości ogórków,

- umyj i osusz serwetką świeże oregano, a następnie drobno posiekaj,

- ser owczy kroimy na duże talerze.

a teraz przechodzimy bezpośrednio do przygotowania sałatki:

- w dużej salaterce łączymy pokrojone pomidory i ogórki, dodajemy oliwki i marynowaną cebulę,

- wlej połowę oliwy z oliwek, sok winogronowy odsączony z cebuli (30 ml - już nie potrzeba),

- przyprawiamy sałatkę solą morską, drobno posiekanym oregano (pół),

- wszystko delikatnie wymieszaj,

- połóż talerze sera na wierzchu, posyp wszystko pozostałym oregano, polej pozostałą oliwą z oliwek.

podawaj sałatkę na stole z kawałkami świeżego chleba, idealnie - domowej roboty świeżo upieczonego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g
  • Ser owczy - 341   kcal/100g

Podobne przepisy