skład / składniki
metoda gotowania
to bardzo letnia sałatka, ponieważ najsmaczniejsza jest tylko latem, kiedy pomidory są szczególnie soczyste i bogate, nasycone słońcem. A ogórki są bardzo pachnące. Marynujemy czerwoną cebulę w soku winogronowym - osłabi ona ostrość cebuli, sprawi, że jej smak będzie bardziej miękki i subtelny, doda lekkiej nuty do smaku gotowej sałatki.
w razie potrzeby ser można pokruszyć lub pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami, ale warto spróbować tego właśnie podania - jest ser "w przekąskę" z sałatką. Pomoże to kontrolować ilość sera na kęs.
więc najpierw marynujemy cebulę:
- obierz i cienko pokrój cebulę,
- włóż cebulę do małej miski, napełnij ją sokiem winogronowym i odłóż na bok na 15 minut,
- kiedy minie czas, odsącz sok i pozostaw na przyszłość.
podczas marynowania cebuli przygotowujemy pozostałe składniki:
- myjemy pomidory i ogórki, a pierwsze kroimy w duże plasterki, drugie w grube plasterki, które następnie dzielimy na dwie lub cztery części w zależności od wielkości ogórków,
- umyj i osusz serwetką świeże oregano, a następnie drobno posiekaj,
- ser owczy kroimy na duże talerze.
a teraz przechodzimy bezpośrednio do przygotowania sałatki:
- w dużej salaterce łączymy pokrojone pomidory i ogórki, dodajemy oliwki i marynowaną cebulę,
- wlej połowę oliwy z oliwek, sok winogronowy odsączony z cebuli (30 ml - już nie potrzeba),
- przyprawiamy sałatkę solą morską, drobno posiekanym oregano (pół),
- wszystko delikatnie wymieszaj,
- połóż talerze sera na wierzchu, posyp wszystko pozostałym oregano, polej pozostałą oliwą z oliwek.
podawaj sałatkę na stole z kawałkami świeżego chleba, idealnie - domowej roboty świeżo upieczonego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g
- Ser owczy - 341 kcal/100g