Sałatka z szynką i fasolką szparagową

Prosta, pyszna i oryginalna sałatka na świąteczny stół! Istnieje ogromna liczba sałatek z fasolą, grzankami i szynką. Oprócz tych trzech produktów w przepisach dodaje się również N-tą liczbę różnych składników. Takie sałatki są szczególnie popularne, ponieważ fasola z szynką i krakersami są idealnie połączone, ta kompozycja jest smaczna, a ponadto okazuje się satysfakcjonująca i pożywna. A pozostałe składniki można wybrać według własnego gustu, dostępności i pragnienia. I za każdym razem otrzymasz nowe i oryginalne danie na obiad lub świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 37 % 17 g
279 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z szynką i fasolą z zieloną cebulą? Przygotowujemy składniki. Fasola może być używana w puszkach lub gotowana na sucho, biała lub czerwona. Dzięki puszkom proces gotowania okaże się szybszy, a do smaku, kto lubi fasolę. Krakersy można również kupić gotowe w sklepie lub zrobić w domu z kilku kromek białego chleba pszennego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używamy suchej fasoli, musisz namoczyć ją przez noc, aby dobrze spuchła. Rano dokładnie spłucz bieżącą wodą i gotuj w wodzie przez 40 minut. Sól fasolową pod koniec gotowania, aby się nie gotowała, do sałatki potrzebna jest cała. Gdy fasola jest ugotowana, spuść wodę i pozwól jej ostygnąć. Z puszki spuszczamy tylko wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. W misce ubij jajko widelcem ze szczyptą soli. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i usmaż naleśnik jajeczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Chleb pszenny kroimy w małe kostki i suszymy na suchej blasze do pieczenia w piekarniku. Gdy są lekko zrumienione, wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia i stwardnienia. A krakersy sklepowe można wziąć ze smakiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niech naleśnik jajeczny ostygnie i pokrój go w kwadraty lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor na oleju słonecznikowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szynka może być używana do dowolnego smaku, kurczaka lub wołowiny. Pokrój go w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zielone pióro cebuli jest dobrze umyte i pokrojone na małe kawałki, będzie piękniejsze, jeśli pióro zostanie pocięte ukośnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser (dowolny) zetrzyj na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż fasolę, naleśnik jajeczny, szynkę, smażoną cebulę do głębokiej miski. W razie potrzeby dodaj sól, dopraw majonezem. Możesz oczywiście użyć dowolnego sosu do dressingu lub mieszanki majonezu i śmietany, będzie delikatniejszy w smaku. Zostawiamy ser, krakersy i zielone pióro.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krakersy, ser i zioła są dodawane do sałatki tuż przed podaniem, w przeciwnym razie mogą nasiąkać majonezem i zamieniać się w nie piękne i smaczne kawałki wilgotnego chleba, a ser i zioła "zacierają się". Sałatkę posypujemy krakersami pszennymi, tartym serem i zieloną cebulą i podajemy od razu do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy