skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z szynką i fasolą z zieloną cebulą? Przygotowujemy składniki. Fasola może być używana w puszkach lub gotowana na sucho, biała lub czerwona. Dzięki puszkom proces gotowania okaże się szybszy, a do smaku, kto lubi fasolę. Krakersy można również kupić gotowe w sklepie lub zrobić w domu z kilku kromek białego chleba pszennego.
Krok 2:
Jeśli używamy suchej fasoli, musisz namoczyć ją przez noc, aby dobrze spuchła. Rano dokładnie spłucz bieżącą wodą i gotuj w wodzie przez 40 minut. Sól fasolową pod koniec gotowania, aby się nie gotowała, do sałatki potrzebna jest cała. Gdy fasola jest ugotowana, spuść wodę i pozwól jej ostygnąć. Z puszki spuszczamy tylko wodę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. W misce ubij jajko widelcem ze szczyptą soli. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i usmaż naleśnik jajeczny.
Krok 4:
Chleb pszenny kroimy w małe kostki i suszymy na suchej blasze do pieczenia w piekarniku. Gdy są lekko zrumienione, wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia i stwardnienia. A krakersy sklepowe można wziąć ze smakiem.
Krok 5:
Niech naleśnik jajeczny ostygnie i pokrój go w kwadraty lub paski.
Krok 6:
Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Krok 7:
Szynka może być używana do dowolnego smaku, kurczaka lub wołowiny. Pokrój go w paski.
Krok 8:
Zielone pióro cebuli jest dobrze umyte i pokrojone na małe kawałki, będzie piękniejsze, jeśli pióro zostanie pocięte ukośnie.
Krok 9:
Twardy ser (dowolny) zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 10:
Włóż fasolę, naleśnik jajeczny, szynkę, smażoną cebulę do głębokiej miski. W razie potrzeby dodaj sól, dopraw majonezem. Możesz oczywiście użyć dowolnego sosu do dressingu lub mieszanki majonezu i śmietany, będzie delikatniejszy w smaku. Zostawiamy ser, krakersy i zielone pióro.
Krok 11:
Krakersy, ser i zioła są dodawane do sałatki tuż przed podaniem, w przeciwnym razie mogą nasiąkać majonezem i zamieniać się w nie piękne i smaczne kawałki wilgotnego chleba, a ser i zioła "zacierają się". Sałatkę posypujemy krakersami pszennymi, tartym serem i zieloną cebulą i podajemy od razu do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g