skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki zgodnie z listą... A kiedy wszystko będzie gotowe, przechodzimy bezpośrednio do stworzenia tego pysznego i pikantnego sosu, który może przekształcić i ozdobić prawie każde, nawet zupełnie zwyczajne danie. Nawiasem mówiąc, chociaż w Wietnamie tradycyjnie podaje się go z mięsem lub rybą, doskonale komponuje się również z warzywami i zbożami.
przede wszystkim myjemy papryczkę chili, osuszamy ją serwetką, której pole kładziemy na desce do krojenia. Następnie za pomocą ostrego noża bardzo cienko pokrój pieprz w pierścienie. Ważny punkt - wraz z nasionami. Dodadzą sosowi jeszcze więcej pikantności.
obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj goździki nożem. Tniemy, a nie przepuszczamy przez prasę, a nie trzy na tarce.
wlej gorącą wodę do małej miski, a następnie włóż tutaj cukier granulowany. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Nawiasem mówiąc, zamiast zwykłej wody możesz użyć kokosa (sok kokosowy). To sprawi, że smak sosu będzie nieco łagodniejszy, doda większej słodyczy. W takim przypadku możesz użyć mniej cukru granulowanego.
teraz włóż zmiażdżony czosnek i pokrojone w krążki chili do miski ze słodką wodą. Wlej sos rybny, a następnie Mirin. Dodaj sok z limonki, najlepiej właśnie wyciśnięty.
wszystko dobrze wymieszaj. Sos jest gotowy do podania. Używają go w ten sposób: zanurzają w nim kawałki mięsa lub innego jedzenia.
możesz przechowywać ten pyszny sos w lodówce-wystarczająco długo, ale nie dłużej niż kilka tygodni. Ale jak pokazuje praktyka, Nuok Cham nie pozostaje w lodówce przez długi czas!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Wino ryżowe - 256 kcal/100g