Wietnamski SOS Nuoc Cham

Przygotuj jasny, pikantny, bogaty sos do ulubionych potraw! Wietnamski SOS Nuoc Cham to oryginalny dodatek, który sprawi, że każde znane danie będzie jaśniejsze i smaczniejsze. Jednocześnie sos nie musi być przygotowywany wyłącznie do potraw azjatyckich. Świetnie komponuje się z każdym mięsem, czy to pieczonym, smażonym czy duszonym. Lub nawet z gotowanym ryżem. To samo dotyczy ryb. Sos jest idealny do pieczonych lub smażonych warzyw, a także po prostu do omletu. Ogólnie rzecz biorąc, uniwersalny suplement!
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 33 g
141 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

Przygotuj składniki zgodnie z listą... A kiedy wszystko będzie gotowe, przechodzimy bezpośrednio do stworzenia tego pysznego i pikantnego sosu, który może przekształcić i ozdobić prawie każde, nawet zupełnie zwyczajne danie. Nawiasem mówiąc, chociaż w Wietnamie tradycyjnie podaje się go z mięsem lub rybą, doskonale komponuje się również z warzywami i zbożami.

przede wszystkim myjemy papryczkę chili, osuszamy ją serwetką, której pole kładziemy na desce do krojenia. Następnie za pomocą ostrego noża bardzo cienko pokrój pieprz w pierścienie. Ważny punkt - wraz z nasionami. Dodadzą sosowi jeszcze więcej pikantności.

obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj goździki nożem. Tniemy, a nie przepuszczamy przez prasę, a nie trzy na tarce.

wlej gorącą wodę do małej miski, a następnie włóż tutaj cukier granulowany. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Nawiasem mówiąc, zamiast zwykłej wody możesz użyć kokosa (sok kokosowy). To sprawi, że smak sosu będzie nieco łagodniejszy, doda większej słodyczy. W takim przypadku możesz użyć mniej cukru granulowanego.

teraz włóż zmiażdżony czosnek i pokrojone w krążki chili do miski ze słodką wodą. Wlej sos rybny, a następnie Mirin. Dodaj sok z limonki, najlepiej właśnie wyciśnięty.

wszystko dobrze wymieszaj. Sos jest gotowy do podania. Używają go w ten sposób: zanurzają w nim kawałki mięsa lub innego jedzenia.

możesz przechowywać ten pyszny sos w lodówce-wystarczająco długo, ale nie dłużej niż kilka tygodni. Ale jak pokazuje praktyka, Nuok Cham nie pozostaje w lodówce przez długi czas!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g

Podobne przepisy