Sałatka z ryżem na zimę

pyszna sałatka na zimę z dostępnych produktów. Z tego przedmiotu uzyskuje się następnie pyszną zupę marynowaną.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 67 % 12 g
98 kcal
IG: 50 / 33 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

marchewka, papryka, cebula przekręć wszystko przez maszynkę do mięsa i usmaż osobno. Gotuj ryż do połowy ugotowany, nie solić. Przekręć pomidory. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj cukier, sól do smaku, olej słonecznikowy, ryż i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut 5 minut przed gotowaniem dodaj ocet i czosnek. Rozłóż na gorąco w słoikach, przekręć i umieść pod "futrem", aż całkowicie ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy