kharcho z orzechami i suszonymi śliwkami

oryginalny przepis na pyszną zupę-kharcho!
Nat KaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 38 % 11 g
163 kcal
IG: 64 / 36 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Miłośnicy jagnięciny lubią ten przepis, okazuje się bardzo smaczny! Dawno, dawno temu znalazłem ten przepis w Internecie, od tego czasu gotuję tylko w ten sposób. Jeśli nie lubisz jagnięciny, zrób z wołowiną. Zrobiłem i tak, i tak, ale z jagnięciną okazuje się smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Cóż, w każdym razie dla mnie...)))

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, nie obieraj folii, możesz usunąć tłuszcz. Podsmaż kawałki mięsa na gorącej, suchej patelni. Nie dodawaj oleju! Jeśli masz" przylegającą & quot; patelnię, usmaż na niej najpierw pokrojony tłuszcz, a następnie mięso. Jeśli tego nie ma, upuść olej, ale trochę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak smak wyjdzie z mięsa, zdejmij go z patelni i włóż do garnka na zupę. Nie myj patelni, nadal jej potrzebujemy. Wlej wrzącą wodę do mięsa w rondlu i na najwolniejszy ogień. Zbierz piankę, jak się pojawi, dodaj Laury, ziarna pieprzu (groszek 20-30) i gotuj przez 2-3 godziny. Gotuj do całkowitego ugotowania, aby mięso się rozpadło!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory, cebulę, paprykę, chili i suszone śliwki. Zmiel orzechy blenderem. Spróbuj użyć orzechów włoskich. Miałem migdały. Okazuje się również pyszne, ale nie ma dokładnie" włoskiego & quot; smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni, na której smażono mięso, podsmaż cebulę. Dodaj paprykę i chili. Następnie dodaj pomidory. Kiedy ta sprawa jest zgaszona, przejdź przez nią blenderem, aby uzyskać jednorodną masę. W osobnej misce ugotuj ryż do miękkości. Jeśli kochasz grubsze - gotuj 150 gr. ryż. Gotuję grubsze, mój mąż tak bardzo kocha. Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso się ugotuje, dodaj posiekane suszone śliwki. Możesz dodać tkemali zamiast suszonych śliwek, ale pożądane jest, aby był domowej roboty, a nie sklepowy. Nie dodawaj śliwek i tkemali razem, okaże się bardzo kwaśny. Gotuj przez 10-15 minut. Dodaj blendowane tosty, gotowany ryż, orzechy i 1 łyżkę.chmiel-suneli. Daj więcej ciepła i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy zupa się zagotuje, wyłącz ogrzewanie. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, wyjmij ją z pieca. Po 20 minutach zetrzyj czosnek na drobnej tarce i dodaj do rondla. Nie dodawaj czosnku do gotującej się zupy! Nie będzie tego smaku!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech zupa zaparzy się przez godzinę. Oczywiście nie jedz od razu, jeśli masz cierpliwość.))) Posyp koniecznie ziołami, a najlepiej kolendrą! Smacznego! P. S. na zdjęciu talerz męża, a on nie je kolendry i doprawia wszystkie zupy kwaśną śmietaną...

w młodości pracowała w restauracji, więc nasi kucharze zawsze tarli czosnek i nigdy nie używali czosnku. Mówiono, że czosnek "zabija" cały smak. Nie wiem, czy to prawda, ale też to robię.)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy