skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Miłośnicy jagnięciny lubią ten przepis, okazuje się bardzo smaczny! Dawno, dawno temu znalazłem ten przepis w Internecie, od tego czasu gotuję tylko w ten sposób. Jeśli nie lubisz jagnięciny, zrób z wołowiną. Zrobiłem i tak, i tak, ale z jagnięciną okazuje się smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Cóż, w każdym razie dla mnie...)))
Krok 2:
Umyj mięso, nie obieraj folii, możesz usunąć tłuszcz. Podsmaż kawałki mięsa na gorącej, suchej patelni. Nie dodawaj oleju! Jeśli masz" przylegającą & quot; patelnię, usmaż na niej najpierw pokrojony tłuszcz, a następnie mięso. Jeśli tego nie ma, upuść olej, ale trochę.
Krok 3:
Jak smak wyjdzie z mięsa, zdejmij go z patelni i włóż do garnka na zupę. Nie myj patelni, nadal jej potrzebujemy. Wlej wrzącą wodę do mięsa w rondlu i na najwolniejszy ogień. Zbierz piankę, jak się pojawi, dodaj Laury, ziarna pieprzu (groszek 20-30) i gotuj przez 2-3 godziny. Gotuj do całkowitego ugotowania, aby mięso się rozpadło!
Krok 4:
Pokrój pomidory, cebulę, paprykę, chili i suszone śliwki. Zmiel orzechy blenderem. Spróbuj użyć orzechów włoskich. Miałem migdały. Okazuje się również pyszne, ale nie ma dokładnie" włoskiego & quot; smaku.
Krok 5:
Na patelni, na której smażono mięso, podsmaż cebulę. Dodaj paprykę i chili. Następnie dodaj pomidory. Kiedy ta sprawa jest zgaszona, przejdź przez nią blenderem, aby uzyskać jednorodną masę. W osobnej misce ugotuj ryż do miękkości. Jeśli kochasz grubsze - gotuj 150 gr. ryż. Gotuję grubsze, mój mąż tak bardzo kocha. Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 6:
Gdy mięso się ugotuje, dodaj posiekane suszone śliwki. Możesz dodać tkemali zamiast suszonych śliwek, ale pożądane jest, aby był domowej roboty, a nie sklepowy. Nie dodawaj śliwek i tkemali razem, okaże się bardzo kwaśny. Gotuj przez 10-15 minut. Dodaj blendowane tosty, gotowany ryż, orzechy i 1 łyżkę.chmiel-suneli. Daj więcej ciepła i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 7:
Gdy zupa się zagotuje, wyłącz ogrzewanie. Jeśli masz kuchenkę elektryczną, wyjmij ją z pieca. Po 20 minutach zetrzyj czosnek na drobnej tarce i dodaj do rondla. Nie dodawaj czosnku do gotującej się zupy! Nie będzie tego smaku!
Krok 8:
Niech zupa zaparzy się przez godzinę. Oczywiście nie jedz od razu, jeśli masz cierpliwość.))) Posyp koniecznie ziołami, a najlepiej kolendrą! Smacznego! P. S. na zdjęciu talerz męża, a on nie je kolendry i doprawia wszystkie zupy kwaśną śmietaną...
w młodości pracowała w restauracji, więc nasi kucharze zawsze tarli czosnek i nigdy nie używali czosnku. Mówiono, że czosnek "zabija" cały smak. Nie wiem, czy to prawda, ale też to robię.)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g