gęsta zupa z ciecierzycy z pieczoną kiełbasą
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
moczyć przez noc groszek z ciecierzycy. Po spłukaniu zalej bulionem i gotuj przez około godzinę.
gdy ciecierzyca będzie bardziej miękka, włóż do zupy dwa całe ziemniaki.
cebulę, marchewkę i paprykę z pomidorami pokroić w kostkę i spasować w rastrze.olej do miękkości.
gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je razem z częścią groszku już ugotowanego.
do zupy włożyć dwa ziemniaki, już pokrojone w kostkę.
umieść ciecierzycę z ziemniakami w blenderze, tutaj połóż połowę opiekania i puree.
gdy ziemniaki są ugotowane w zupie, połóż na nich drugą część smażenia i gotuj przez 10-15 minut.
przecier warzywny rozcieńczyć bulionem z zupy, wymieszać do uzyskania gładkości, wlać do zupy, posolić,przyprawić.
gotuj zupę przez kolejne 20 minut na małym ogniu.
dodaj świeże warzywa pod koniec gotowania.
przeciąć kiełbaski na całej długości. W Rast.dodaj olej ze słodkiej mielonej papryki i zetrzyj nim kiełbaski. Po upieczeniu w piekarniku.
włóż kiełbasę do każdego talerza zupy.
gdy ciecierzyca będzie bardziej miękka, włóż do zupy dwa całe ziemniaki.
cebulę, marchewkę i paprykę z pomidorami pokroić w kostkę i spasować w rastrze.olej do miękkości.
gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je razem z częścią groszku już ugotowanego.
do zupy włożyć dwa ziemniaki, już pokrojone w kostkę.
umieść ciecierzycę z ziemniakami w blenderze, tutaj połóż połowę opiekania i puree.
gdy ziemniaki są ugotowane w zupie, połóż na nich drugą część smażenia i gotuj przez 10-15 minut.
przecier warzywny rozcieńczyć bulionem z zupy, wymieszać do uzyskania gładkości, wlać do zupy, posolić,przyprawić.
gotuj zupę przez kolejne 20 minut na małym ogniu.
dodaj świeże warzywa pod koniec gotowania.
przeciąć kiełbaski na całej długości. W Rast.dodaj olej ze słodkiej mielonej papryki i zetrzyj nim kiełbaski. Po upieczeniu w piekarniku.
włóż kiełbasę do każdego talerza zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g