gęsta zupa z ciecierzycy z pieczoną kiełbasą

zdrowa zupa bogata w białko to najlepsza pierwsza w mroźną zimę. Taka zupa z ciecierzycy z kiełbasą doskonale ogrzewa w mroźne dni.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
moczyć przez noc groszek z ciecierzycy. Po spłukaniu zalej bulionem i gotuj przez około godzinę.

gdy ciecierzyca będzie bardziej miękka, włóż do zupy dwa całe ziemniaki.

cebulę, marchewkę i paprykę z pomidorami pokroić w kostkę i spasować w rastrze.olej do miękkości.

gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je razem z częścią groszku już ugotowanego.

do zupy włożyć dwa ziemniaki, już pokrojone w kostkę.
 

umieść ciecierzycę z ziemniakami w blenderze, tutaj połóż połowę opiekania i puree.

gdy ziemniaki są ugotowane w zupie, połóż na nich drugą część smażenia i gotuj przez 10-15 minut.

przecier warzywny rozcieńczyć bulionem z zupy, wymieszać do uzyskania gładkości, wlać do zupy, posolić,przyprawić.

gotuj zupę przez kolejne 20 minut na małym ogniu.

dodaj świeże warzywa pod koniec gotowania.

przeciąć kiełbaski na całej długości. W Rast.dodaj olej ze słodkiej mielonej papryki i zetrzyj nim kiełbaski. Po upieczeniu w piekarniku.

włóż kiełbasę do każdego talerza zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy