kasza grochowa w powolnej kuchence jest klasyczna

pyszna i zdrowa owsianka! Bardzo niedrogie danie. Owsianka grochowa, z całą swoją prostotą,jest wspaniałym dietetycznym i chudym daniem dla całej rodziny. Korzystanie z multicookera sprawia, że jego przygotowanie jest niezwykle proste i wygodne.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 60 % 15 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Groszek myjemy i moczymy w chłodnej wodzie przez co najmniej dwie godziny. Należy to zrobić, aby usunąć z niego nadmiar siarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę i marchewkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej do miski multicookera. włącz tryb smażenia. Włóż warzywa i smaż mieszając przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż umyty i odrzucony groszek, sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij gorącą wodą, wymieszaj. Zamykamy pokrywkę i przełączamy Multicooker na tryb fasoli na dwie godziny. Po godzinie musisz otworzyć pokrywkę i wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pyszna, pachnąca owsianka grochowa jest gotowa!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

W czasach starożytnych zaczęto przygotowywać różnorodne potrawy z grochu. Ten produkt wyróżniał się demokratyczną ceną i wyjątkowymi korzyściami. Szczególnie popularny był wśród ludów słowiańskich. Korzyści z owsianki grochowej nie są dziś kwestionowane.

w składzie grochu jest białko roślinne, które jest wchłaniane przez znacznie lepsze białko zwierzęce. Groch zawiera również dużą ilość witamin z grup A i E, najcenniejszych makroelementów, pierwiastków śladowych i aminokwasów.

według współczesnych dietetyków jedzenie grochu pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

groch jest przeciwwskazany u osób cierpiących na zapalenie pęcherzyka żółciowego, dnę moczanową, przewlekłe patologie żołądka i 12-okrężnicy.

aby uniknąć wzdęć, zaleca się dodanie kopru lub kopru włoskiego do owsianki grochowej.

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy