skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Groszek myjemy i moczymy w chłodnej wodzie przez co najmniej dwie godziny. Należy to zrobić, aby usunąć z niego nadmiar siarki.
Krok 3:
Posiekaj cebulę i marchewkę.
Krok 4:
Wlej olej do miski multicookera. włącz tryb smażenia. Włóż warzywa i smaż mieszając przez 10-15 minut.
Krok 5:
Następnie włóż umyty i odrzucony groszek, sól.
Krok 6:
Napełnij gorącą wodą, wymieszaj. Zamykamy pokrywkę i przełączamy Multicooker na tryb fasoli na dwie godziny. Po godzinie musisz otworzyć pokrywkę i wymieszać.
Krok 7:
Pyszna, pachnąca owsianka grochowa jest gotowa!
Krok 8:
Smacznego!
W czasach starożytnych zaczęto przygotowywać różnorodne potrawy z grochu. Ten produkt wyróżniał się demokratyczną ceną i wyjątkowymi korzyściami. Szczególnie popularny był wśród ludów słowiańskich. Korzyści z owsianki grochowej nie są dziś kwestionowane.
w składzie grochu jest białko roślinne, które jest wchłaniane przez znacznie lepsze białko zwierzęce. Groch zawiera również dużą ilość witamin z grup A i E, najcenniejszych makroelementów, pierwiastków śladowych i aminokwasów.
według współczesnych dietetyków jedzenie grochu pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
groch jest przeciwwskazany u osób cierpiących na zapalenie pęcherzyka żółciowego, dnę moczanową, przewlekłe patologie żołądka i 12-okrężnicy.
aby uniknąć wzdęć, zaleca się dodanie kopru lub kopru włoskiego do owsianki grochowej.
do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g