skład / składniki
metoda gotowania
Tak więc, aby zrobić zupę na ognisku, potrzebujemy dużego kotła, cały proces gotowania odbędzie się w nim nad ogniskiem. Dusimy mięso do połowy ugotowane, dodajemy tam również brązową cebulę i marchewkę, pokrojoną na małe kawałki. Z gulaszem jest jeszcze przyjemniejszy i szybszy, dobrze go podgrzej, aby wypuścił sok i aromat, a na tym sosie usmaż cebulę i marchewkę. Sól, dodaj czarny lub pachnący pieprz do smaku. Osobiście najczęściej robię ten przepis z gulaszem-szybko i smacznie, nie trzeba długo czekać! Następnie dodaj wodę do naszego kotła i włóż tam drobno posiekane ziemniaki, gotuj prawie do miękkości. 10 minut przed gotowaniem dodaj proso i suszone gałęzie koperku (które wyjmujemy pod koniec gotowania), pomidora. Gałęzie kopru są potrzebne wyłącznie do smaku. Nie zapomnij też o liściu laurowym. Zupę gotujemy na ogniu do miękkości, wyjmujemy koperek, w razie potrzeby doprawiamy solą i podajemy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g