skład / składniki
metoda gotowania
na początku gotowania tej sałatki musisz przygotować paprykę Tarkin:
- umyć i wysuszyć;
- następnie musisz usunąć skórkę z pieprzu, po co umieścić ją w piekarniku (najlepiej na grillu) i piec, aż skóra ciemnieje i zacznie bulgotać (zajmie to 15-20 minut);
- zalej paprykę lodowatą wodą i delikatnie obierz skórkę;
- rozłóż paprykę na ruszcie, aby ostygła i wyschła;
- obierz schłodzoną paprykę z nasion i łodyg;
- pokroić na małe kawałki.
następnie musisz wziąć duży garnek z grubym dnem, wlać tam oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzać.
dodaj drobno posiekaną cebulę do garnka i gotuj, aż stanie się przezroczysta.
włóż również drobno posiekane chili i kontynuuj gotowanie, aż będzie lekko miękkie.
następnie dodaj posiekaną paprykę Tarkin, dopraw wszystko solą morską, cukrem i octem.
wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
spróbuj i, jeśli to konieczne, dodaj sól.
ułóż w wysterelizowanych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygnie.
Przechowywać w chłodnym miejscu i podawać tę sałatkę szczególnie dobrze z mięsem lub ziemniakami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pieprz Tarkin - 40 kcal/100g