ciasto z galaretką

Piękny i delikatny deser! Spraw, aby twój dzień był słodki! To jasne słoneczne ciasto zostanie zapamiętane na długo. Delikatne ciasta biszkoptowe, dobrze namoczone w syropie i ułożone w kremowy suflet, stworzą niepowtarzalną grę smaków i sprawią, że twój dzień będzie wyjątkowy. Zamiast żelatyny do przygotowania galaretki proponuję użyć żelfiksu.
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 76 % 37 g
253 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h 30 min

konsekwentnie przygotowujemy ciasto. Najpierw upiecz biszkopt:
- ubij jajka i żółtka z cukrem i solą na stabilne szczyty, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski. Łączymy składniki, dodajemy sól, bardzo delikatnie mieszając mąkę z ubitą masą jajeczną drewnianą szpatułką;
- w osobnym pojemniku podgrzej mleko, dodaj zmiękczone masło, wymieszaj;
- do powstałego ciasta Wprowadzamy mieszaninę mleka i masła, działamy powoli i bardzo ostrożnie;
- dno dzielonej formy wykładamy folią, smarujemy olejem roślinnym i przenosimy ciasto biszkoptowe do formy (używamy formy 26 cm, nie mniej, aby ciasto było upieczone). Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

do namaczania ciast potrzebujemy syropu:
- w małym rondelku łączymy cukier zwykły i waniliowy oraz syrop brzoskwiniowy, podgrzewamy na ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści;
- pozwól płynowi ostygnąć i dodaj rum.

czas namoczyć ciasta syropem:
- pokrój biszkopt na dwie części i dokładnie nasącz każde ciasto.

posmarujemy ciasto kremem sufletowym na bazie galaretki:
- namocz galaretkę w syropie brzoskwiniowym, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu;
- w międzyczasie za pomocą miksera ubij białka z połową cukru, aż utworzą się stabilne szczyty, aw osobnym pojemniku ubij śmietanę z pozostałym cukrem, aż będzie puszysta;
- na małym ogniu rozpuść spuchniętą galaretkę przez 4-5 minut, aż masa stanie się jednorodna i bardziej płynna;
- gotową galaretkę pozostawić do ostygnięcia i połączyć z dżemem morelowym, stopniowo mieszając bitą śmietanę, a następnie białka. Działamy bardzo ostrożnie, aby nie stracić objętości.

ciasto należy zbierać w podzielonej formie w następującej kolejności:
- ciasto biszkoptowe nasączamy syropem;
- smarujemy dżemem;
- rozłóż kremowy suflet, wyrównaj;
- układamy kawałki brzoskwiń równą warstwą.

z następnym ciastem postępujemy zgodnie z tym samym schematem, wykluczając tylko warstwę brzoskwiń. Zmontowane ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, okresowo sprawdzamy górną warstwę kremu sufletowego.

gdy krem suflet stwardnieje, przejdź do przygotowania galaretki:
- jak poprzednio hodujemy żelfiks w syropie brzoskwiniowym, pozostawiamy do pęcznienia;
- po podgrzaniu masy na ogniu, aż całkowicie się rozpuści, mieszając i upewniając się, że galaretka się nie zagotuje;
- w osobnym pojemniku wymieszaj dżem morelowy z sokiem z cytryny i galaretką rozpuszczoną w syropie;
- wysyłamy mieszaninę do lodówki dosłownie na 5-10 minut, aby nieco ostygła i zgęstniała;
- w międzyczasie dekorujemy powierzchnię ciasta plasterkami brzoskwiń, pięknie dekorując je wzdłuż krawędzi ciasta i środka;
- wypełnij powierzchnię mieszanką galaretki i wyślij ciasto do lodówki, aby zestaliło się na 6 godzin, a najlepiej na noc.

słodkiej herbaty i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal / 100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal / 100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy