skład / składniki
metoda gotowania
konsekwentnie przygotowujemy ciasto. Najpierw upiecz biszkopt:
- ubij jajka i żółtka z cukrem i solą na stabilne szczyty, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski. Łączymy składniki, dodajemy sól, bardzo delikatnie mieszając mąkę z ubitą masą jajeczną drewnianą szpatułką;
- w osobnym pojemniku podgrzej mleko, dodaj zmiękczone masło, wymieszaj;
- do powstałego ciasta Wprowadzamy mieszaninę mleka i masła, działamy powoli i bardzo ostrożnie;
- dno dzielonej formy wykładamy folią, smarujemy olejem roślinnym i przenosimy ciasto biszkoptowe do formy (używamy formy 26 cm, nie mniej, aby ciasto było upieczone). Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
do namaczania ciast potrzebujemy syropu:
- w małym rondelku łączymy cukier zwykły i waniliowy oraz syrop brzoskwiniowy, podgrzewamy na ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści;
- pozwól płynowi ostygnąć i dodaj rum.
czas namoczyć ciasta syropem:
- pokrój biszkopt na dwie części i dokładnie nasącz każde ciasto.
posmarujemy ciasto kremem sufletowym na bazie galaretki:
- namocz galaretkę w syropie brzoskwiniowym, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu;
- w międzyczasie za pomocą miksera ubij białka z połową cukru, aż utworzą się stabilne szczyty, aw osobnym pojemniku ubij śmietanę z pozostałym cukrem, aż będzie puszysta;
- na małym ogniu rozpuść spuchniętą galaretkę przez 4-5 minut, aż masa stanie się jednorodna i bardziej płynna;
- gotową galaretkę pozostawić do ostygnięcia i połączyć z dżemem morelowym, stopniowo mieszając bitą śmietanę, a następnie białka. Działamy bardzo ostrożnie, aby nie stracić objętości.
ciasto należy zbierać w podzielonej formie w następującej kolejności:
- ciasto biszkoptowe nasączamy syropem;
- smarujemy dżemem;
- rozłóż kremowy suflet, wyrównaj;
- układamy kawałki brzoskwiń równą warstwą.
z następnym ciastem postępujemy zgodnie z tym samym schematem, wykluczając tylko warstwę brzoskwiń. Zmontowane ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, okresowo sprawdzamy górną warstwę kremu sufletowego.
gdy krem suflet stwardnieje, przejdź do przygotowania galaretki:
- jak poprzednio hodujemy żelfiks w syropie brzoskwiniowym, pozostawiamy do pęcznienia;
- po podgrzaniu masy na ogniu, aż całkowicie się rozpuści, mieszając i upewniając się, że galaretka się nie zagotuje;
- w osobnym pojemniku wymieszaj dżem morelowy z sokiem z cytryny i galaretką rozpuszczoną w syropie;
- wysyłamy mieszaninę do lodówki dosłownie na 5-10 minut, aby nieco ostygła i zgęstniała;
- w międzyczasie dekorujemy powierzchnię ciasta plasterkami brzoskwiń, pięknie dekorując je wzdłuż krawędzi ciasta i środka;
- wypełnij powierzchnię mieszanką galaretki i wyślij ciasto do lodówki, aby zestaliło się na 6 godzin, a najlepiej na noc.
słodkiej herbaty i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal / 100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal / 100g
- Jelfix - 298 kcal/100g