ciasto o smaku brzoskwiniowym i waniliowym

brzoskwinie są pyszne i tak dalej, ale ciasto brzoskwiniowe smakuje podwójnie! Postanowiłam upiec to pyszne i pachnące ciasto z brzoskwiniami na urodziny mojego ukochanego syna. Jest taki słodki i po prostu uwielbia takie słodkie jedzenie z owocami! Spieszę podzielić się ze wszystkimi kulinarnym przepisem na to ciasto.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 56 % 22 g
242 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

więc za pomocą miksera lub trzepaczki ubij białe jajka. Wcieramy tam skórkę z cytryny i dodajemy cukier i masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Z powstałej masy zagniatamy gładkie i plastyczne ciasto. Następnie bierzemy blachę do pieczenia, pokrywamy ją folią i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut. Schłodzić gotowe ciasto i wyciąć z niego okrąg. Pozostałe części ciasta kroimy na małe kawałki.
dwie trzecie wszystkich brzoskwiń wraz z nektarem zmiel w blenderze. Za pomocą miksera ubij śmietanę na gęstą pianę, dodając wanilinę i skrobię. Następnie moczymy żelatynę przez 20 minut. Następnie doprowadzamy go do wrzenia, aby się rozpuścił i łączymy z puree brzoskwiniowym i bitą śmietaną. Dodajemy tam kawałki pokrojonego ciasta i wszystko mieszamy.
układamy to wszystko w okrągły kształt i pozostawiamy do stwardnienia. Po 3 godzinach formę ze zamrożoną masą żelatynową zanurzamy w gorącej wodzie. Następnie szybko odwróć się na okrągłe ciasto. Następnie w mikserze ubij pozostałą śmietanę wanilią i posmaruj nią ciasto. Udekoruj plasterkami brzoskwiń i orzechów. Ciasto brzoskwiniowe jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Sok brzoskwiniowy - 69   kcal/100g

Podobne przepisy