skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz ryż, a następnie włóż go do miski multicookera i namocz w wodzie (240 ml) przez 30 minut.
2. Dodaj pozostałą wodę do ryżu, dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj.
3. Wlej połowę mleka kokosowego, ponownie wymieszaj i gotuj w trybie "ryż". Mam to 20 minut.
4. Gdy zabrzmi sygnał zakończenia programu, nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10 minut.
5. W tym czasie przygotuj sos: podgrzej pozostałe mleko (ale nie gotuj!), włóż do niego miód i wymieszaj, aby się rozdzielił.
6. Obierz i pokrój w kliny Mango.
7. Ryż pięknie ułożyć na porcjowanych talerzach ze zjeżdżalnią, dla której najpierw umieścić go w filiżance odpowiedniej wielkości, nacisnąć dłonią lub łyżką, a następnie odwrócić filiżankę na talerz.
8. Ryż polać ciepłym sosem, ułożyć obok mango i podawać, aż smakołyk ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Słodki ryż - 350 kcal/100g