słodki ryż w powolnej kuchence

pyszne śniadanie lub niesamowity deser-przygotuj słodki ryż po tajsku! Moje ulubione śniadanie, które lubię przygotowywać w pochmurne dni, aby poprawić nastrój, a tym samym sprawić, że cały nadchodzący dzień będzie udany. Tak to pyszne, ciepłe i przytulne danie. Jeśli wydaje ci się, że okazuje się zbyt słodki, ilość cukru i miodu można zmniejszyć według własnego gustu. Spróbuj!
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 67 % 22 g
178 kcal
IG: 5 / 55 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Opłucz ryż, a następnie włóż go do miski multicookera i namocz w wodzie (240 ml) przez 30 minut.
2. Dodaj pozostałą wodę do ryżu, dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj.
3. Wlej połowę mleka kokosowego, ponownie wymieszaj i gotuj w trybie "ryż". Mam to 20 minut.
4. Gdy zabrzmi sygnał zakończenia programu, nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10 minut.
5. W tym czasie przygotuj sos: podgrzej pozostałe mleko (ale nie gotuj!), włóż do niego miód i wymieszaj, aby się rozdzielił.
6. Obierz i pokrój w kliny Mango.
7. Ryż pięknie ułożyć na porcjowanych talerzach ze zjeżdżalnią, dla której najpierw umieścić go w filiżance odpowiedniej wielkości, nacisnąć dłonią lub łyżką, a następnie odwrócić filiżankę na talerz.
8. Ryż polać ciepłym sosem, ułożyć obok mango i podawać, aż smakołyk ostygnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Słodki ryż - 350   kcal/100g

Podobne przepisy