skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujmy więc razem składniki do przygotowania naszych gołąbków.
Krok 2:
Posolić mięso mielone, pieprz, a następnie dodać tam jajko i wymieszać masę.
Krok 3:
Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę. Pokrój kapustę parzoną wrzącą wodą.
Krok 4:
W międzyczasie wszyscy to robimy, ryż gotuje się w osolonej wodzie.
Krok 5:
Dodaj kapustę, ryż do mięsa mielonego i wszystko wymieszaj. Czy widzisz, jak piękna okazała się masa? Z niego uformujemy kotlety.
Krok 6:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej nasze przyszłe gołąbki. Jeśli wymieszamy keczup z majonezem, otrzymasz doskonały smar do kotletów. Po nasmarowaniu ich tą mieszanką wkładamy nasze gołąbki do multicookera, po 10 minutach nasze gołąbki są gotowe.
Krok 7:
Podczas serwowania gołąbki można ozdobić-kwaśną śmietaną lub pęczkiem zieleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g