tajska przekąska mięsna z cielęciną i papryką

podaruj sobie i bliskim bardzo smaczne i apetyczne danie! Świąteczna przekąska po tajsku! Mięso, które na pewno nie leży na stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 33 % 7 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój mięso na dwie części, ubij młotkiem i pokrój na małe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso do miski i dodaj do niej skrobię, paprykę, sos sojowy, czarny pieprz i sos chili.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ząbki czosnku w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory ostrym nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórek kiszony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj trochę ostrej papryki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj korzeń imbiru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej patelnię na dużym ogniu, dodając olej roślinny i ponownie wymieszaj marynowane mięso.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż mięso na patelnię i smaż łopatką, a następnie dodaj czosnek, imbir i cebulę do mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj marchewki, paprykę, chili na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj pomidory i pikle do mięsa z warzywami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj naczynie przez kolejne 3-4 minuty i wyłącz piec.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nasze gotowe Tajskie mięso na świątecznym talerzu z sałatą i udekoruj pokrojonymi plasterkami cytryny.

eleganckie danie, które zmienia nasze wyobrażenie o pysznych i prostych przystawkach na świąteczny stół noworoczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy