Sałatka z wędzonego różowego łososia z dynią

Sałatka z różowego łososia wędzonego na gorąco z dynią dla prawdziwych smakoszy! Sałatka o niezwykłym składzie, której smak nie wszyscy zrozumieją, ale z pewnością docenią prawdziwi smakosze i ci, którzy dbają o swoje odżywianie i sylwetkę. Taką sałatkę można podać na świątecznym stole lub na romantyczną kolację. Doskonale zaspokaja głód, ale nie powoduje ciężkości w żołądku. Pieczone warzywa doskonale harmonizują z soloną rybą, łagodząc jej pikantny i słony smak, a dressing z miodu, białego wina i oliwy z oliwek nadaje potrawie wyjątkowy smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 36 % 9 g
158 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. w razie potrzeby i smaku zestaw składników można zmienić, ale każdy z nich doskonale się łączy i uzupełnia. Myjemy dynię i myjemy, usuwamy sedcewinę z nasionami, skórką. Pokrój miąższ dyni w małe kostki lub kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja papryka, aby poprawić kolorystykę, możesz wziąć różne kolory. Usuń łodygę z nasion papryki, pokrój ją na połówki pierścieni lub paski. Cebulę bierzemy niebieską, słodką. Czyścimy go i kroimy na połówki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj formę ogniotrwałą oliwą z oliwek. Rozłóż na nim gotowaną dynię, paprykę i cebulę. Posyp garść świeżych ziaren kukurydzy na wierzchu, nada sałatce przyjemny smak, a także sprawi, że będzie zdrowsza. Posyp warzywa oliwą z oliwek. Formę zamykamy od góry folią. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż formę z warzywami do piekarnika na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zdejmij folię i pozwól warzywom lekko się zrumienić na wierzchu, ale najważniejsze jest, aby nie wyschły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Różowego łososia wędzonego na gorąco kroimy na kawałki, usuwamy skórę, rozkładamy na małe kawałki mięsa, ostrożnie usuwając wszystkie kości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miód jest gęsty lub kandyzowany, musi być płynny w kąpieli wodnej. Ale w żadnym wypadku miód nie może stopić się w ogniu, w przeciwnym razie straci wszystkie przydatne właściwości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczone warzywa układamy w salaterce. Połóż kawałki fileta z wędzonego różowego łososia na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pokrojone na ćwiartki lub połówki małych pomidorów lub pomidorów cherry, posyp garścią orzeszków piniowych i sezamu. Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka jest gotowa. podajemy go do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy