Sałatka z dressingiem z awokado

Łatwa sałatka warzywna z fantazyjnym dressingiem. Świetna sałatka, która świetnie sprawdzi się zarówno na lekkie śniadanie, jak i na świąteczny stół.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 44 % 7 g
89 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozerwij liście sałaty rękami i włóż do dużej miski, posiekaj świeże zioła, pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dojrzałe awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałatki wraz z fasolą i kukurydzą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować sos, pokrój awokado na kilka części i włóż do miski kombajnu, dodaj śmietanę, zmiękczone masło, sok z jednej cytryny, cebulę, czosnek i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przewiń mieszaninę do uzyskania gładkiego puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos można podawać osobno lub można polać sałatkę w misce przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy