skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną sałatkę warstwową z kurczakiem, suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i ogórkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki zgodnie z listą. Ugotuj filet z kurczaka i jajka z wyprzedzeniem i ostudź. Zanurz mięso z kurczaka na sałatkę we wrzącej wodzie i gotuj przez 30 minut w lekko osolonej wodzie. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i schłodź je w zimnej wodzie. Opłucz świeży ogórek pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ponownie spłucz suszone śliwki w zimnej wodzie. Osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Pokrój suszone śliwki na małe kawałki. Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni przez kilka minut, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Następnie wlej je na talerz, aby nie przypaliły się na gorącej patelni.
Krok 3:
Sałatkę można układać warstwami we wspólnej salaterce lub robić partiami. Połóż drobno posiekany filet z kurczaka na pierwszej warstwie sałatki i lekko dociśnij łyżką. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne niewielką ilością majonezu. Nawiasem mówiąc, do sałatki można użyć nie tylko filetów. Możesz ugotować dowolne części kurczaka, ale po ugotowaniu oddziel mięso od kości.
Krok 4:
Drugą warstwą ułóż posiekane śliwki.
Krok 5:
Pokrój świeży ogórek w małe kostki i ułóż kolejną warstwę sałaty.
Krok 6:
Następnie ułóż warstwę prażonych orzechów włoskich. Są bardzo aromatyczne!
Krok 7:
Ułóż jajka starte na ostatniej warstwie. Dociśnij je trochę do góry. Wyjmij kokilkę i lekko schłodź sałatkę w lodówce. Delikatna sałatka z kurczakiem ze śliwkami i orzechami włoskimi jest gotowa! Smacznego!
Skórka ogórka, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g