sos salsa z pomidorami i mango

Ta salsa jest dobra do podania z rybami, mięsem, owocami morza. Salsa (hiszp. salsa — "sos") — tradycyjny sos kuchni meksykańskiej. Jest to pikantny sos warzywny, którego głównymi składnikami są pomidory i chili. Można go przygotować nie tylko z warzyw, ale także z owoców (ananas, mango, pomarańcza, papaja itp.) Są to nowoczesne odmiany "salsy".
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
94 kcal
IG: 33 / 56 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie, umyj wszystko dobrze, obierz mango i cebulę. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora / dostałem bardzo delikatną i zostawiłem, nie wpłynęło to na smak/.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę, pomidor, zioła w bardzo drobną kostkę. Pokrój trochę większe Mango. Mój ostry pieprz i czyszczę go tylko w rękawiczkach medycznych, wskazane jest zamknięcie go folią, jest boleśnie palący. Biorę go z paznokcia małego palca, kroję bardzo drobno i wkładam natychmiast do głębokiej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj tutaj całe cięcie, szczyptę soli, mielony Cher.pieprz, trochę miodu. Dopraw 2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżki oliwy z oliwek, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 10-15 minut. To wszystko, sos jest gotowy!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo dobrze jest podawać go do każdego mięsa. Dostosuj ostrość do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tym razem mieliśmy pieczone skrzydełka. Smak sosu jest słodko - kwaśny i pikantny jednocześnie z przyjemną soczystością warzyw i słodyczą Mango.

sos jest bardzo łatwy do zrobienia. Nie należy wykluczać chili-jest to atrakcja potrawy, bez niej otrzymasz sałatkę z pomidorów, cebuli, owoców i ziół. Jeśli nie lubisz pikantnych, dodaj trochę chili do sosu Salsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy