jogurtowe ciasto pistacjowe z wiciokrzewem

mój kolejny udany eksperyment cukierniczy. Oto kolejny przepis ze świeżych zbiorów wiciokrzewu. Na początku chciałem zrobić połączenie & quot; cytryna-wiciokrzew & quot;, ale pomyślałem, że okaże się zbyt kwaśny i będę musiał mocno rozcieńczyć nadzienie cukrem, a to nie jest dobre. W sklepie przypadkowo natknąłem się na deser z twarogu pistacjowego i postanowiłem go użyć. Połączenie okazało się więcej niż udane: ciasto jest umiarkowanie słodkie z przyjemną kwaskowatością.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 55 % 26 g
272 kcal
IG: 8 / 50 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż ciasteczka na okruchy. Roztop masło. i wlać do ciasteczek, dobrze wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej masło do ciasteczek, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pierścień do gotowania (18-20 cm) wewnątrz folii spożywczej lub octanowej. Włóż pokruszone ciasteczka do formy i dobrze ubij. Wstaw do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żelatynę namoczyć w 60 ml wody i pozostawić do spęcznienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie miałem jogurtu, ale deser z twarogu pistacjowego na bazie jogurtu. Smak pistacji był w nim słabo wyrażony, więc postanowiłem dodać 40 g posiekanych pistacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem w stabilną, mocną pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz śmietanę z jogurtem i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Żelatynę rozgrzać do całkowitego rozpuszczenia i po schłodzeniu delikatnie wymieszać z kremem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Masa wiąże się wystarczająco szybko, więc musisz szybko wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż pistacjowykrem na cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spłaszcz i wstaw do lodówki na 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Galaretka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Żelatyna wlać 40 ml wody i pozostawić do spęcznienia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wiciokrzew wraz z cukrem pudrem włożyć do miski blendera, pozostawiając kilka jagód do dekoracji.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubijaj do uzyskania gładkości.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozpuść żelatynę na ogniu, aż całkowicie się rozpuści i wlej do puree z wiciokrzewu. Dobrze wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej galaretkę na warstwę jogurtu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zdejmij pierścień i folię z ciasta i pokrój na kawałki.

wiciokrzew można bezpiecznie zastąpić wiśniami, czarnymi porzeczkami, a nawet jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy