skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotuj sałatkę z zielonym groszkiem.
najpierw odetnij podstawę pieprzu i jednocześnie usuń rdzeń z nasionami. Nie będziemy ich potrzebować. Pokrój paprykę w paski lub pierścienie, jak chcesz.
opłucz ryż i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości.
teraz wymieszaj ugotowany ryż ze słodką papryką w misce.
ugotuj jajka na twardo, obierz je i przekaż, aby uzyskać masę jajeczną.
dodaj posiekane jajka do ryżu i papryki, a następnie dodaj główny składnik – zielony groszek.
następnie wszystko dokładnie wymieszaj, sól i sałatka z zielonym groszkiem jest gotowa. Pozostaje tylko udekorować go posiekaną natką pietruszki.
twoi niespodziewani goście nawet nie będą mieli czasu na zrozumienie, prawdopodobnie zdecydują, że czekali i przygotowali takie danie z wyprzedzeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g