Sałatka Tęczowa z szynką marchewką i burakami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc gotuj małe buraki, obierz i pokrój w kostkę. Marchewki na surowo kroimy również w małe kostki. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć zarówno buraki, jak i marchewki. Ale szynkę dokładnie kroimy, a nie pocieramy! Obieramy ziemniaki ze skóry, kroimy w paski i smażymy na patelni, tak jak zwykle. Teraz przechodzimy do najważniejszej rzeczy-do ułożenia sałatki na talerzu. Weź duży płaski talerz i ułóż wszystkie składniki schludnymi zjeżdżalniami w kółko, wlej zielony groszek na środek i dodaj majonez. Udekoruj gałązkami koperku. Oczywiście musisz wymieszać po podaniu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g