sałatka Olivier z marynowanymi piersiami

niesamowicie pyszne, proste i szybkie! Goście zostaną podbici! Sałatkę Oliviera można z pewnością nazwać arcydziełem kuchni rosyjskiej. Prawie żadna uczta nie może się bez niej obejść. Przekąska otrzymała swoją nazwę na cześć szefa kuchni Luciena Oliviera, który na początku lat 60. XIX wieku prowadził w Moskwie restaurację paryskiej kuchni "Ermitaż". Istnieje wiele przepisów kulinarnych na to jedzenie, ponieważ w swojej ponad stuletniej historii było wielu rzemieślników, którzy wyobrażali sobie tę sałatkę, czasem nawet do całkowitej nierozpoznawalności. Ale teraz powiem ci jedną z opcji słynnego przepisu kulinarnego-sałatkę Olivier z kurczakiem.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 32 % 7 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

więc na początek weź gotowane piersi z kurczaka. Lepiej piersi z kurczaka trochę poczekać to nada naszemu Olivierowi szczególny pikantny smak. Pokrój kurczaka w kostkę 0,5 * 0,5 cm, ugotuj jajka i ziemniaki, ostudź, pokrój w kostkę, a także kurczaka. Następnie posiekaj cebulę i ogórki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Olivier powinien być przechowywany w tym stanie w lodówce. Tuż przed podaniem dodaj groszek w puszce do sałatki (wcześniej spuszczając wodę), majonez lub tłustą śmietanę, wszystko wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy