Sałatka śledziowa

pyszna sałatka rybna na pewno ci się spodoba! Ten kulinarny przepis jest częścią kuchni duńskiej i niemieckiej. Jak wiecie, w tych krajach bardzo lubią jedzenie ze śledziem. Czasami składniki w przepisie zmieniają się, np. ziemniaki zastępowane są burakami.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 37 % 7 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
gotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Podstawiamy na kilka minut pod zimną wodą i usuwamy skórkę. Ziemniaki powinny teraz ostygnąć. Pokrój filet śledziowy na paski o szerokości 2 cm, drobno posiekaj ogórki i cebulę. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, po około 2 centymetry z każdej strony. Wszystko to wkładamy do miski.
oddzielnie wymieszaj sok z połowy cytryny, kefir i śmietanę. Wszystko to należy ubić w mikserze, aby uzyskać jednorodną masę. Wlać sos do przygotowanych składników. Dodaj sól i pieprz. Ponieważ śledzie są już solone, sól należy wlać bardzo ostrożnie, stale mieszając i próbując.
posiekaną natkę pietruszki kładziemy na końcu. I znowu wszystko dokładnie wymieszaj.
ponieważ ta sałatka jest bardzo pożywna, podaje się ją jako danie główne, na przykład na obiad. Zjedz go z chlebem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy