ciasto jajecznica

piękne, pyszne i zabawne ciasto na przyjęcie dla dzieci! Smacznie. Piękny. Piękne ciasto z jajecznicą.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 66 % 23 g
171 kcal
IG: 22 / 4 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.
  34. Krok 34:

    Krok 34.
  35. Krok 35:

    Krok 35.
  36. Krok 36:

    Krok 36.
  37. Krok 37:

    Krok 37.
  38. Krok 38:

    Krok 38.
  39. Krok 39:

    Krok 39.
  40. Krok 40:

    Krok 40.
  41. Krok 41:

    Krok 41.
  42. Krok 42:

    Krok 42.
  43. Krok 43:

    Krok 43.
  44. Krok 44:

    Krok 44.
  45. Krok 45:

    Krok 45.
  46. Krok 46:

    Krok 46.
  47. Krok 47:

    Krok 47.
  48. Krok 48:

    Krok 48.

ubij jajka i cukier na puszystą pianę, dodaj ocet i olej słonecznikowy. Jeszcze raz ubij.

wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

ułóż dno dzielonej formy papierem do pieczenia.
Piec biszkopt w 200 stopniach przez 16 minut.
ciasto ostudzić bez wyjmowania z formy.

namocz żelatynę w 50 ml wody.

ubij jogurt, twaróg i cukier mikserem.
namoczoną żelatynę rozpuść w łaźni wodnej, wlej do mieszanki twarogowej, wymieszaj.

W dzielonej formie, w której znajduje się schłodzone ciasto, wykonaj boki z papieru do pieczenia.

wlej śmietanę na ciasto i wstaw formę do lodówki na półtorej godziny.

w 50 ml soku brzoskwiniowego namocz żelatynę.

cukier wymieszać z puddingiem w proszku, rozcieńczyć w 100 ml soku brzoskwiniowego.
Pozostałe 250 ml soku zagotować, dodać masę z budyniem, wymieszać, gotować przez minutę.

zdejmij patelnię z ognia, dodaj spuchniętą żelatynę.

mieszaj galaretkę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

wyjmij ciasto, polej je galaretką.
Wstaw ciasto do lodówki na 2-2,5 godziny.

Wrzuć jagody z kompotu do durszlaka.

namocz żelatynę w 50 ml wody.

ubij mleko skondensowane sokiem.

żelatynę rozpuść w łaźni wodnej i wymieszaj ze skondensowanym mlekiem.

wyjmij ciasto, wlej białą galaretkę i włóż z powrotem do lodówki na dosłownie 10 minut.

następnie ponownie wyjmij ciasto, rozłóż brzoskwinie na powierzchni ciasta, lekko je wciskając. Będą to żółtka jaj.

posyp powierzchnię zielonymi płatkami kokosowymi i makiem, naśladując zieloną cebulę i czarny pieprz.
wyślij ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

Wytnij wstążki z papieru do pieczenia o szerokości równej wysokości ciasta.

Wytnij taśmę z folii, szerszą niż taśma z papieru do pieczenia o 4 cm.
połóż taśmę z papieru do pieczenia na folii i zrób boki z folii, aby czekolada nie przelała się nad krawędzią.


rozpuść czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej.



wlej rozpuszczoną czekoladę na papier i wyślij wstążki do lodówki na 2-3 minuty.

wyjmij papier z zamrożoną czekoladą.

ostrożnie wyjmij ciasto z dzielonej formy, zawiń je czekoladową wstążką do pieczenia. Będą to boki patelni.

wyślij ciasto do lodówki w celu ostatecznego zestalenia.
Zdobądź ciasto. Ostrożnie zdejmij taśmę do pieczenia.
glazura na patelni jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (nasiona) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Sok brzoskwiniowy - 69   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g

Podobne przepisy