Kharcho Classic z ryżem wołowym

gęsta, bogata zupa dla prawdziwych smakoszy! Zupa kharcho to bardzo satysfakcjonujące danie, które przyszło do nas z Gruzji. Klasyczny przepis przeszedł pewne zmiany i zupa jest gotowana na różne sposoby. Ale prawdziwy gruziński Kharcho nie zastąpi żadnych odmian, więc proponuję przygotować zupę zgodnie z oczekiwaniami: z tkemali i orzechami, a także z wołowiny.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 31 % 11 g
206 kcal
IG: 45 / 55 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

przygotuj" mocny " bulion: umyj wołowinę, napełnij wodą (1,5 l) i gotuj do całkowitego ugotowania - około 2 godzin. Następnie oddziel mięso od kości, pokrój na małe kawałki i wróć do bulionu.

na tym etapie Wprowadzamy tkemali do bulionu, mieszamy. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój marchewkę w kostkę, a cebulę w paski. Gotuj zupę i dodaj przygotowane marchewki, gotuj przez 10 minut, a następnie rozłóż cebulę, gotuj przez 25-30 minut.

W międzyczasie zajmijmy się orzechami: zmielimy je w moździerzu. A także czosnek: obierz, przepuść przez prasę (możesz zetrzeć lub zmiażdżyć w moździerzu).

wlej umyty ryż do zupy, gotuj ściśle przez 10 minut, a następnie dodaj sos czosnkowo-orzechowy. Gotujemy Kharcho przez kolejne 15 minut, po czym wzbogacamy go przyprawami: chmiel-suneli, kolendrą, czarnym pieprzem. Nie zapomnij o soli! Przez cały czas zupa powinna być na bardzo małym ogniu, ponieważ konsystencja jest gęsta i może się przypalić.

warzywa (pietruszka, koperek i kolendra) są myte, drobno posiekane,rozprowadzane w Kharcho, trzymane w ogniu przez kolejną minutę lub dwie i usuwane.

Kharcho wystarczy dać czas na zaparzenie, co najmniej 5-10 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal / 100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy