Sałatka z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi

pyszne danie dla osób jedzących surowo i dbających o zdrowie! Jestem przyzwyczajony do jedzenia kiełkujących zbóż i nasion na śniadanie. Lub jako lekki, ale sycący obiad. Dla odmiany wymyślam różne kombinacje, eksperymentuję ze smakami. Bardzo lubię taką sałatkę - po prostu idealną!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 53 % 18 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Pokrój ogórki i pomidory na małe kawałki.
2. Posiekaj warzywa, dodaj do pomidorów i ogórków.
3. Rozerwij liście sałaty.
4. Dodaj kiełkującą kaszę gryczaną i pszenicę.
5. Włóż oliwki.
6. Wszystko wymieszaj.
7. Skrop olejem lnianym i sokiem z cytryny.

smacznego! Dobre zdrowie dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g
  • Kiełkująca gryka - 310   kcal/100g

Podobne przepisy