skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ashlyamfu po karakolsku? Przede wszystkim zaparz skrobię. Aby to zrobić, rozcieńczyć w 500 ml wody, dobrze wymieszać i upewnić się, że nie pozostały grudki. Mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodaj i rozpuść 10 g soli w skrobi.
Krok 2:

W odpowiednim garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj 10 g soli.
Krok 3:

Dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego do wrzącej osolonej wody. Lepiej jest używać bezwonnego oleju.
Krok 4:

Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej rozcieńczoną skrobię do wrzącej wody.
Krok 5:

Gotuj skrobię z aktywnym mieszaniem przez około 8 minut na wystarczająco dużym ogniu. Skrobia stanie się przezroczysta i jednorodna.
Krok 6:

Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 20 minut.
Krok 7:

Aby zestalić skrobię, przygotuj miski lub jeden duży pojemnik, posmaruj go olejem słonecznikowym. Włóż masę skrobiową do misek i pozostaw na noc do ostygnięcia.
Krok 8:

Przygotuj sos octowy. Aby to zrobić, wlej 1-2 łyżki oleju słonecznikowego na patelnię-Wok, umieść na średnim ogniu.
Krok 9:

Gdy masło dobrze się rozgrzeje-dodaj cukier i szybko wymieszaj. Otrzymasz karmel maślany, który sprawi, że dressing będzie brązowy.
Krok 10:

Aby się nie poparzyć, weź patelnię i łyżkę z uchwytami bardziej autentycznymi.
Krok 11:

Zacznij dodawać wodę do karmelu, kadzi (tylko 0,5 do 1 litra).
Krok 12:

Mieszanka będzie mocno skwierczeć. Wymieszaj łyżką.
Krok 13:

Daj jej chwilę na gotowanie i osiągnięcie jednorodności.
Krok 14:

Dodaj imbir (obrany i pokrojony na kawałki) i anyż.
Krok 15:

Gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
Krok 16:

Dodaj goździki i chiński ocet.
Krok 17:

Gotuj jeszcze przez kilka minut i ostudź.
Krok 18:

Zrób sos warzywny. Aby to zrobić, wlej 1-2 łyżki oleju słonecznikowego na patelnię Wok. Podgrzej go na średnim ogniu.
Krok 19:

Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją lekko, ciągle mieszając.
Krok 20:

Dodaj cienko pokrojone marchewki (możesz je zetrzeć na koreańskiej tarce) i podsmaż razem z cebulą.
Krok 21:

Dodaj pastę z suszonej ostrej papryki, zetrzyj i usmaż.
Krok 22:

Wlej trochę wody.
Krok 23:

Dodaj cienko pokrojoną paprykę.
Krok 24:

Wymieszaj i smaż, mieszając.
Krok 25:

Dodaj trochę posiekanego selera.
Krok 26:

Dodaj sól.
Krok 27:

I 3 łyżki chińskiego octu.
Krok 28:

Dodaj koncentrat pomidorowy, trochę wody, czarną, ostrą i białą paprykę. Dusić przez kilka minut.
Krok 29:

Dodaj 2-2, 5 l wody, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
Krok 30:

Gdy sos warzywny zostanie ugotowany, Dodaj do niego ubite żółtka kropla po kropli.
Krok 31:

Rób to przy ciągłym mieszaniu.
Krok 32:

Lekko zagotuj SOS, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia-do zaparzenia.
Krok 33:

Przed podaniem ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Idealnie makaron jest przygotowywany w domu, wyciągany na rękach jak lagman. Ogórki i pomidory pokrój w cienkie paski. Z jajek (zmieszanych z niewielką częścią wody) usmaż cienkie omlety i pokrój je w makaron. Pokrój skrobię na talerze lub kostkę. Posiekaj warzywa.
Krok 34:

Włóż makaron i skrobię na talerz.
Krok 35:

Dalej — sos warzywny.
Krok 36:

Następny-SOS octowy.
Krok 37:

Pięknie ułóż pomidora, ogórka, makaron omletowy, seler i trochę Adjiki na wierzchu. I podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g


