Sałatka z kapustą, jabłkiem, orzechami

dla tych, którzy lubią jeść zdrowe i właściwe jedzenie! . Bardzo prosta sałatka, która zadowoli wszystkich: zarówno tych, którzy są na diecie, jak i tych, którzy myślą o podaniu obfitego drugiego dania jako dodatku.
lanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 44 % 12 g
184 kcal
IG: 58 / 17 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

obierz umyte jabłko i pokrój na małe kawałki. Jeśli skórka jabłka nie jest twarda, lepiej jej nie przycinać, piękny czerwony kolor będzie wyglądał świetnie na twoim talerzu. Wkładamy je do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie stały się czarne.

posiekaj kapustę. Im cieńszy go pokroisz, tym bardziej będzie wyglądał apetycznie.

umyj rukolę i pokrój na małe kawałki. Jeśli liście są małe, zostaw je tak, jak są.

posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj kapustę, rukolę, pietruszkę, jabłko. Grubo posiekaj orzechy włoskie. Dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dobrze ubij. Pozostaw sos na chwilę, aby rodzynki stały się bardziej miękkie. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Na wierzchu udekoruj paskami sera i ziarnami granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy