zimne przekąski w formie bufetu Chińskie garnki

cudowna przekąska na specjalne okazje według oryginalnego przepisu! Takie garnki rzodkiewki z sosem i warzywami będą doskonałą przekąską na nadchodzący bufet. Wyglądają elegancko i reprezentacyjnie, zwłaszcza w połączeniu z zielenią. Te kanapki warzywne nie wstydzą się podawać na stole!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
80 kcal
IG: 86 / 14 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rzodkiewki najpierw dobrze umyj, a następnie dokładnie odetnij dolną część warzywa, aby można było umieścić ją na talerzu. Rysujemy na nim szablony prostych kwiatów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy obierać rzodkiewki ostrym nożem z cienkim ostrzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na powierzchni "rysujemy" kwiaty (jak pokazano na zdjęciu). Wytnij rysunek nożem, odcinając niepotrzebną skórę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cofając się nieco od krawędzi, narysuj okrąg wzdłuż górnej krawędzi. W górnej części rzodkiewki wykonujemy wgłębienie, aby zrobić garnki. Robimy to ze wszystkimi rzodkiewkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj liście sałaty i rozłóż na płaskim naczyniu. Kładziemy na nich przygotowane garnki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz śmietanę, majonez, czosnek, cebulę w proszku i suche przyprawy w głębokiej misce. Wszystko dobrze wymieszaj. Nasza stacja benzynowa jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij garnki rzodkiewki po brzegi powstałym sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wykałaczkach lub szaszłykach nawlecz kawałki wielokolorowej słodkiej papryki, kukurydzy i groszku. Naprawiamy szaszłyki w doniczkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przystawka w formie bufetu jest gotowa!

W przeddzień wakacji przed gospodyniami domowymi często pojawia się pytanie, co i jak przygotować zimne przekąski na bufet, ponieważ są one najbardziej popularne, zwłaszcza w postaci kanapek. W kolejnym z moich poszukiwań przepisów znalazłem ten, którym się z Tobą podzieliłem. Wydawało mi się Oryginalne i niezwykłe - najbardziej lubię takie dania, żeby było czym zaskoczyć gości. Najtrudniejszą rzeczą dla mnie w procesie gotowania było wycinanie kwiatów-prawdziwa biżuteria. Ale potem dostosowałem się i wszystko poszło znacznie szybciej. Wynik był godny pochwały-to ze słów mojego męża i gości, którzy wspólnie to potwierdzili. Te kanapki nie tylko wyglądają apetycznie, ale są również bardzo smaczne - idealnie pasowały do słabych napojów alkoholowych, które towarzyszyły nam tego wieczoru. Najważniejsze jest, aby nie bać się eksperymentować i gotować coraz więcej kulinarnych arcydzieł własnymi rękami. Twoja praca będzie uzasadniona!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy